Meningita: cum se manifestă boala şi cum se tratează

1 2 jpg jpeg

Infecţia apare mai ales la copii, la adulţii care au imunitatea slăbită şi la vârstnici. Un grad mare de risc îl au şi diabeticii, dar şi persoanele care iau medicamente imunosupresoare, pentru a trata bolile autoimune.

Semnele bolii

Meningita poate fi confundată cu virozele şi răcelile, pentru că are simptome asemănătoare. Apare febra de peste 39 de grade Celsius, dureri puternice de cap, frisoane, vărsături, greaţă, lipsa poftei de mâncare.

De asemenea, se mai poate manifesta prin erupţii cutanate, sensibilitatea la lumină şi stări de apatie. Starea bolnavului se poate modifica de la o oră la alta.

Există mai multe feluri de meningită

În funcţie de cauze, această boală poate fi de mai multe tipuri. Cel mai des întâlnită este meningita bacteriană, provocată de bacterii. Poate fi vorba despre pneumococ, meningococ, streptococul de grup B şi listeria.

Aceşti microbi se pot transmite prin picături de salivă, strănut sau tuse. Un alt tip de meningită este cea virală, care apare din cauza unor virusuri, cel mai adesea la persoanele sub 20 de ani. Paraziţii pot provoca meningită parazitară, iar cea mai rară formă de meningită este cea fungică, care nu este contagioasă.

Teste care identifică boala

Diagnosticul de meningită este pus în urma mai multor investigaţii medicale recomandate de către medic. Puncţia lombară, care constă în prelevarea unei mostre de lichid cefalorahidian din canalul spinal, este cea mai folosită metodă.

Alte investigaţii recomandate sunt analizele de sânge, tomografia computerizată (CT) şi testele de imagistică prin rezonanţă magnetică.

Ce tratament se administrează

Tratamentul bolii depinde de tipul acesteia, dar şi de fiecare pacient în parte. În cazul meningitei virale, pacienţii sunt trataţi la domiciliu. Au nevoie de repaus la pat, trebuie să consume multe lichide şi să ia medicamente pentru scăderea febrei şi calmante. Perioada de vindecare este de aproximativ două săptămâni.

Persoanele care suferă de meningită bacteriană sunt tratate numai în spital, unde li se administrează antibiotice, dar şi pastile care să reducă febra. De asemenea, poate să fie nevoie şi de tratament cu corticosteroizi.

Spălatul pe mâini, înainte de mese şi după folosirea toaletei, este foarte important pentru a preveni contractarea meningitei, mai ales în cazul copiilor.