Meningita: cum se manifest─â boala ┼či cum se trateaz─â

1 2 jpg jpeg

Infec┼úia apare mai ales la copii, la adul┼úii care au imunitatea sl─âbit─â ┼či la v├órstnici. Un grad mare de risc ├«l au ┼či diabeticii, dar ┼či persoanele care iau medicamente imunosupresoare, pentru a trata bolile autoimune.

Semnele bolii

Meningita poate fi confundat─â cu virozele ┼či r─âcelile, pentru c─â are simptome asem─ân─âtoare. Apare febra de peste 39 de grade Celsius, dureri puternice de cap, frisoane, v─ârs─âturi, grea┼ú─â, lipsa poftei de m├óncare.

De asemenea, se mai poate manifesta prin erup┼úii cutanate, sensibilitatea la lumin─â ┼či st─âri de apatie. Starea bolnavului se poate modifica de la o or─â la alta.

Exist─â mai multe feluri de meningit─â

├Än func┼úie de cauze, aceast─â boal─â poate fi de mai multe tipuri. Cel mai des ├«nt├ólnit─â este meningita bacterian─â, provocat─â de bacterii. Poate fi vorba despre pneumococ, meningococ, streptococul de grup B ┼či listeria.

Ace┼čti microbi se pot transmite prin pic─âturi de saliv─â, str─ânut sau tuse. Un alt tip de meningit─â este cea viral─â, care apare din cauza unor virusuri, cel mai adesea la persoanele sub 20 de ani. Parazi┼úii pot provoca meningit─â parazitar─â, iar cea mai rar─â form─â de meningit─â este cea fungic─â, care nu este contagioas─â.

Teste care identific─â boala

Diagnosticul de meningită este pus în urma mai multor investigaţii medicale recomandate de către medic. Puncţia lombară, care constă în prelevarea unei mostre de lichid cefalorahidian din canalul spinal, este cea mai folosită metodă.

Alte investiga┼úii recomandate sunt analizele de s├ónge, tomografia computerizat─â (CT) ┼či testele de imagistic─â prin rezonan┼ú─â magnetic─â.

Ce tratament se administreaz─â

Tratamentul bolii depinde de tipul acesteia, dar ┼či de fiecare pacient ├«n parte. ├Än cazul meningitei virale, pacien┼úii sunt trata┼úi la domiciliu. Au nevoie de repaus la pat, trebuie s─â consume multe lichide ┼či s─â ia medicamente pentru sc─âderea febrei ┼či calmante. Perioada de vindecare este de aproximativ dou─â s─âpt─âm├óni.

Persoanele care sufer─â de meningit─â bacterian─â sunt tratate numai ├«n spital, unde li se administreaz─â antibiotice, dar ┼či pastile care s─â reduc─â febra. De asemenea, poate s─â fie nevoie ┼či de tratament cu corticosteroizi.

Sp─âlatul pe m├óini, ├«nainte de mese ┼či dup─â folosirea toaletei, este foarte important pentru a preveni contractarea meningitei, mai ales ├«n cazul copiilor.