Măsuri corecte în caz de pielonefrită

1 2 jpg jpeg

Febra, frisoanele, dificultatea la urinare şi durerile puternice în zona rinichilor sunt principalele simptome ale pielonefritei, infecţie care poate necesita spitalizare. În 80% din cazuri, este produsă de bacteria E.coli, alţi microbi implicaţie fiind Proteus mirabilis, Enterococcus faecalis şi Klebsiella pneumoniae.

Infecţia apare adesea în urma pătrunderii microbilor din uretră în tractul urinar.

Este mai frecventă la femei, din motive anatomice, bacteriile ajungând, în cazul lor, mai uşor la nivelul rinichilor. De asemenea, persoanele cu pietre la rinichi sunt mai expuse probabilităţii de a face această infecţie, precum şi cele cu constipaţie cronică.

Pielonefrita poate fi acută (însoţită de febră, frison şi dureri locale) sau acută (pe fondul infecţiilor urinare repetate).

Se tratează cu antibiotice

Mult mai gravă decât o infecţie urinară sau o cistită, pielonefrita poate leza definitiv rinichii.

În plus, în absenţa tratamentului, se poate complica prin septicemie, infarct renal (necroza unei zone de ţesut renal) sau chiar deces. De aceea, trebuie consultat medicul imediat ce apar primele simptome. Boala se tratează cu antibiotice, conform rezultatului antibiogramei.

Info

Pielonefrita se poate preveni prin consum suficient de apă, prin evitarea amânării urinării, prin tratarea corectă a infecţiilor urinare şi prin purtarea lenjeriei intime de bumbac.