Majoritatea fumătorilor români vor să renunţe la viciu
Potrivit datelor statistice furnizate de compania care deţine brandul Nicorette, 89 la sută din fumătorii români vor să renunţe la viciu. Aceştia au la dispoziţie metode adecvate stilului de viaţă specific fiecărui fumător în parte. „Medicaţia poate avea trei variante: substituenţii de nicotină,tratamentele pe bază de bupropion şi, a treia variantă, medicamentele pe bază de vareniclină”, explică profesorul Florin Mihălţan de la Institutului Naţional de Pneumologie “Marius Nasta”.
Folosirea substituenţilor de nicotină este considerată prima variantă de tratare a dependenţei. Pe piaţă sunt disponibile două variante: plasturii şi guma de mestecat. Plasturii, care livrează doze controlate de nicotină direct pe piele, sunt cea mai bună variantă pentru persoanele care prezintă autocontrol. Ele sunt disponibile în trei variante cu concentraţii diferite de nicotină. Pentru fumătorii impulsivi care vor să renunţe treptat la fumat şi care doresc să îşi stabilească singuri doza de nicotină este indicată guma de mestecat cu nicotină.
Chiar dacă dependenţa de fumat se tratează în timp, beneficiile pe care le aduce renunţarea la viciu sunt imediate. Astfel, la numai 20 de minute de la ultima ţigară, presiunea sângelui şi pulsul revin la normal. La 24 de ore, oxidul de carbon este eliminat din organism, iar plămânii încep să se cureţe de mucozităţi şi de impurităţile inhalate împreună cu fumul de ţigară. La 48 de ore, nicotina dispare din corp, iar simţul mirosului şi al gustului revin la normal. Între trei şi nouă luni sunt necesare pentru ca tusea, răguşeala şi problemele de respiraţie să dispară, iar funcţia plămânilor să se îmbunătăţească cu 10 la sută. La un an de la renunţarea la fumat, riscul apariţiei infarctului scade la jumătate, iar după 10 ani, riscul apariţiei cancerului de plămâni este de două ori mai mic decât cel al unui fumător. Specialiştii spun că, indiferent de opţiunea de tratament, dependenţa de fumat se vindecă după minimum trei luni de tratament.