Majoritatea fumătorilor români vor să renunţe la viciu

1 2 jpg jpeg

Potrivit datelor statistice furnizate de compania care de┼úine brandul Nicorette, 89 la sut─â din fum─âtorii rom├óni vor s─â renun┼úe la viciu. Ace┼čtia au la dispozi┼úie metode adecvate stilului de via┼ú─â specific fiec─ârui fum─âtor ├«n parte. ÔÇ×Medica┼úia poate avea trei variante: substituen┼úii de nicotin─â,tratamentele pe baz─â de bupropion ┼či, a treia variant─â, medicamentele pe baz─â de vareniclin─âÔÇŁ, explic─â profesorul Florin Mih─âl┼úan de la Institutului Na┼úional de Pneumologie ÔÇťMarius NastaÔÇŁ.

Folosirea substituen┼úilor de nicotin─â este considerat─â prima variant─â de tratare a dependen┼úei. Pe pia┼ú─â sunt disponibile dou─â variante: plasturii ┼či guma de mestecat. Plasturii, care livreaz─â doze controlate de nicotin─â direct pe piele, sunt cea mai bun─â variant─â pentru persoanele care prezint─â autocontrol. Ele sunt disponibile ├«n trei variante cu concentra┼úii diferite de nicotin─â. Pentru fum─âtorii impulsivi care vor s─â renun┼úe treptat la fumat ┼či care doresc s─â ├«┼či stabileasc─â singuri doza de nicotin─â este indicat─â guma de mestecat cu nicotin─â.

Chiar dac─â dependen┼úa de fumat se trateaz─â ├«n timp, beneficiile pe care le aduce renun┼úarea la viciu sunt imediate. Astfel, la numai 20 de minute de la ultima ┼úigar─â, presiunea s├óngelui ┼či pulsul revin la normal. La 24 de ore, oxidul de carbon este eliminat din organism, iar pl─âm├ónii ├«ncep s─â se cure┼úe de mucozit─â┼úi ┼či de impurit─â┼úile inhalate ├«mpreun─â cu fumul de ┼úigar─â. La 48 de ore, nicotina dispare din corp, iar sim┼úul mirosului ┼či al gustului revin la normal. ├Äntre trei ┼či nou─â luni sunt necesare pentru ca tusea, r─âgu┼čeala ┼či problemele de respira┼úie s─â dispar─â, iar func┼úia pl─âm├ónilor s─â se ├«mbun─ât─â┼úeasc─â cu 10 la sut─â. La un an de la renun┼úarea la fumat, riscul apari┼úiei infarctului scade la jum─âtate, iar dup─â 10 ani, riscul apari┼úiei cancerului de pl─âm├óni este de dou─â ori mai mic dec├ót cel al unui fum─âtor. Speciali┼čtii spun c─â, indiferent de op┼úiunea de tratament, dependen┼úa de fumat se vindec─â dup─â minimum trei luni de tratament.