Liste mai scurte de a┼čteptare pentru pacien┼úii cu cancer

1 2 jpg jpeg

Potrivit CNAS, lista de a┼čteptare a fost mic┼čorat─â de la maximul istoric de 3.259 de pacien┼úi la 1.292, ceea ce reprezint─â un minim istoric. Dac─â ├«n 2010 pacien┼úii care sufereau de cancer a┼čteptau ┼či 6-7 luni pentru tratament, la finalul anului 2012 timpul de a┼čteptare s-a redus la 3 luni.

,,├Än intervalul 2010-2011 ┼či timpul de a┼čteptare pentru tratament era mai mare deoarece o mare parte dintre dosare nu erau eligibile. ├Än momentul de fa┼ú─â, dosarele sunt verificate mai atent, ceea ce face ca rata de rspingere a lor s─â fie mai mic─â de 3%ÔÇŁ, a precizat la conferin┼ú─â medicul Dan Corneliu Jinga, pre┼čedintele Comisiei CNAS de implementare a Programului Na┼úional de Hematologie ┼či Oncologie.

Num─ârul lor a sc─âzut ┼či datorit─â faptului c─â la finalul anului 2012, ├«n urma subven┼úion─ârii primite, s-au analizat ┼či aprobat mai multe dosare dec├ót de obicei.

,,├Än cazul dosarelor care sunt respinse de Comisia de specialitate din cadrul CNAS, medicul este cel care trebuie s─â g─âseasc─â o alt─â schem─â de tratament pentru pacient. ├Än aproape 70% dintre cazuri se poate alege o schem─â de tratament alternativ─âÔÇŁ, a mai ad─âugat pre┼čedintele Comisiei CNAS.

În 2012, de tratamente inovative au beneficiat 9.140 pacienţi, adică aproape 10% din totalul de 96.955, faţă de doar 6% în 2010.

├Än timp ce listele de a┼čteptare pentru tratament s-au redus, cea de medicamente gratuite ┼či compensate nu s-a mai actualizat de aproximativ 5 ani, sus┼úin reprezentan┼úii Federa┼úiei Asocia┼úiilor Bolnavilor de Cancer din Rom├ónia.

Astfel, peste 140 de molecule ┼či indica┼úii noi, dintre care multe destinate tratamentului cancerului, a┼čteapt─â de aproape 5 ani, s─â ajung─â la pacien┼úii diagnostica┼úi cu cancer ┼či s─â-i ajute pe ace┼čtia ├«n lupta cu boala.

Prin compara┼úie, studiile recente europene au ar─âtat c─â ├«ntre momentul aprob─ârii unui medicament de c─âtre Agen┼úia European─â a Medicamentului ┼či momentul ├«n care acesta poate fi prescris ├«n regim compensat de c─âtre medici, ├«n Belgia se a┼čteapt─â 392 de zile, ├«n Suedia 206 zile, iar ├«n Austria doar 88 de zile.

Accesul la tratamente cu molecule inovatoare se face astfel:

Pacient ÔÇô medic curant (stabile┼čte indica┼úia terapeutic─â ├«n func┼úie de protocoalele ├«n vigoare ┼či ├«ntocme┼čte dosarul) ÔÇô dosarul este depus de pacient la Casa Jude┼úean─â de Asigur─â de S─ân─âtate (CJAS) ÔÇô CJAS trimite dosarul la CNAS ÔÇô dosarul este ├«nregistrat ├«n func┼úie de medicament ┼či de diagnostic ÔÇô Comisia se ├«ntrune┼čte pentru aprobare (pe baza diagnosticului, a medicamentului, a criteriilor de includere ┼či excludere, a datei de depunere a dosarului la CNAS) ÔÇô decizia se transmite Casei jude┼úene care informeaz─â medicul curant ÔÇô medicul curant asigur─â tratamentul ÔÇô pacient. INFO: ├Än Rom├ónia sunt diagnosticate anual peste 70.000 de cazuri noi de cancer.