Iată vitaminele de care avem nevoie IARNA!

1 2 jpg jpeg

Vitamina C previne răceala şi gripa, protejează pielea, constituent în proporţie de 70 la sută al pereţilor venoşi, este prietena sistemului imunitar, distruge radicalii liberi. Se găseşte în: mărar, roşii, spanac, lămâi, broccoli, portocale, fructe de mare, peşte, legume, ananas.

Vitamina A este cea care ne ajută să ne menţinem ochii sănătoşi şi pielea elastică. Alimentele bogate în această vitamină sunt legumele verzi şi galbene şi fructele galbene şi portocalii. Cum aceste alimente nu ne prea sunt la îndemână în sezonul rece, puteţi să consumaţi carne de peşte, ficat şi ouă.

Vitamina E împiedică formarea cheagurilor de sânge, deci previne flebitele şi îngroşarea pereţilor vaselor de sânge. Se găseşte în uleiuri vegetale, fructe uscate, peşte gras, spanac, sparanghel.

Vitamina B1 este factor de nutriţie necesar bunei funcţionări a sistemului nervos, a inimii şi a tubului digestiv. Această vitamină o găsim în drojdia de bere, în tărâţele de grâu, în ciuperci, legume uscate şi nuci.

Vitamina D favorizează absorbţia calciului şi a fosforului şi reglează metabolismul. În cantitate mai mare se găseşte în uleiurile de peşte, în ficat, unt, ouă, lapte, drojdie de bere.

Vitamina B3 (sau PP) protejează vasele capilare. Se găseşte în fructe roşii, cereale complete, gălbenuş de ou, drojdie de bere etc.