Iată cum poţi trata alergia la frig!

simeon stalpnicul png

Petele roşii şi mâncărimea de la nivelul mâinilor, al feţei şi al picioarelor care apar la niciun sfert de oră după ce ai ieşit iarna afară sunt principalele simptome ale alergiei la frig.

Mai pot apărea şi dureri de cap, ameţeli, stare de greaţă, dureri abdominale, diaree, tahicardie (bătăi rapide ale inimii) şi hipotensiune (scăderea tensiunii arteriale).

Vinovate pentru acestea sunt atât expunerea la frig sau la zăpadă, dar şi contactul pielii cu obiecte reci şi consumul unor alimente sau băuturi reci.

Chiar şi duşurile şi băile reci pot da alergie la frig. Simptomele se pot agrava atunci când zonele afectate sunt expuse brusc la căldură. Ele dispar însă în maximum 24 de ore. Intensitatea simptomelor poate varia de la caz la caz.

Apare mai des la tineri

În 90% din situaţii, cauza apariţiei alergiei la frig este necunoscută. S-a observat că se manifestă la adulţi tineri, între 18 şi 27 de ani, şi se vindecă spontan după mai mulţi ani: de obicei, după 5 până la 10 ani de la apariţie.

Studiile arată că, în cazul a 11% din persoanele afectate de alergia la frig, aceasta dispare după 5 ani, şi după 10 ani, în cazul a 26% din cazuri. Uneori, alergia la frig poate fi cauzată şi de o infecţie din organism („boala sărutului“ – care dă simptome asemănătoare răcelii, hepatită B, rujeolă, rubeolă sau HIV).

În situaţii rare, apariţia alergiei la frig are cauză ereditară, de aceea mai poartă şi numele de urticarie familială la frig.

Aceasta se manifestă după 30 de minute până la două ore de la expunerea la frig, iar erupţia este prezentă de regulă două ore şi este asociată cu febră, cefalee şi dureri articulare şi musculare.

Poţi lua antialergice

Evitarea factorilor de risc (expunerea la obiecte şi la suprafeţe reci, lichide reci şi la aer rece) este esenţială pentru a preveni alergia la frig. Atunci când ieşi din casă iarna, îmbracă-te foarte gros.

Tratamentul medicamentos al acestei tulburări constă în administrarea de antihistaminice (antialergice), după diagnosticarea de către medic a alergiei. Acest lucru se face cu ajutorul unui test specific cu gheaţă şi după efectuarea unor analize de sânge.

Mai poţi citi şi:

- 5 alimente care ne pot apăra de frig

- Protecţie contra frigului pentru piele şi păr

- Bolile frigului? Aşa le vii de hac!

E indicată expunerea gradată la frig

La recomandarea şi sub stricta observaţie a medicului, timp de una-două săptămâni pe an, se poate recurge şi la desensibilizarea la frig, ce constă în expunerea gradată a corpului cât mai sumar îmbrăcat la temperaturi scăzute.

Acest lucru va determina o remisiune a alergiei la frig, după o perioadă de minimum patru ani. De asemenea, mai ales în sezonul rece, este nevoie şi de tratament pentru stimularea imunităţii.

Cum se face testul cu gheaţă

Pentru diagnosticarea acestui tip de urticarie, medicul efectuează un test simplu, cu ajutorul unui cub de gheaţă înfăşurat într-o mănuşă: el se aplică timp de 4 minute pe antebraţ.

Dacă, după 10 minute, la nivelul pielii apare o umflătură, o roşeaţă sau senzaţia de mâncărime, suferi de alergie la frig.