Iat─â cum alegi corect ochelarii de soare!

1 2 jpg jpeg

Cump─âr─â-i din magazinele de optic─â

Ochelarii de soare trebuie achizi┼úiona┼úi numai din magazinele de optic─â medical─â, pentru a fi siguri c─â respect─â standardele interna┼úionale de calitate ├«n ceea ce prive┼čte filtrele de protec┼úie ┼či tratarea special─â a lentilelor.

Pe ochelari trebuie s─â se reg─âseasc─â marca ÔÇ×CEÔÇŁ (├«n conformitate cu legisla┼úia UE), precum ┼či procentul de protec┼úie contra radia┼úiilor UVA ┼či UVB.

├Än plus, ├«n magazinele de optic─â vei fi sigur c─â vei beneficia de garan┼úie pentru ochelari, dar ┼či de consultan┼ú─â de specialitate.

Filtrul UV, criteriu esenţial

Ca s─â te protejeze, ochelarii trebuie s─â aib─â filtru de protec┼úie ├«mpotriva radia┼úiilor de tip A (UVA) ┼či B (UVB).

Pe etichetă vei găsi un număr de la 0 la 4, care arată nivelul de protecţie oferită.

Cel mai potrivit pentru orice vârstă este nivelul 3, spun medicii.

Dacă porţi ochelari de soare fără acest filtru, faci mai mult rău ochilor decât dacă nu porţi deloc, pentru că lentila fără filtru dilată pupila, iar în ochi va pătrunde mai multă lumină.

Te-ar mai putea interesa:

- <<Cum aleg ochelarii antireflex?>>

- Ochelarii de soare, obligatorii de la vârsta de 3 ani

- A┼ča te machiezi dac─â por┼úi ochelari

Nu culoarea oferă protecţie

Contrar percepţiei comune, nu culoarea lentilelor oferă protecţie, ci tratarea acestora cu o substanţă specială, care absoarbe radiaţiile.

Cu toate acestea, culoarea lentilelor poate modifica percep┼úia culorilor ┼či sensibilitatea la contrast.

Mai ales dac─â e┼čti la volan, asigur─â-te c─â lentilele nu vor distorsiona, de pild─â, semnele de circula┼úie (urm─âre┼čte pe etichet─â dac─â ochelarii sunt sau nu indica┼úi la volan).

Cele mai potrivite sunt lentilele maro, verzi sau fumurii, care asigur─â un contrast bun.

Dac─â mergi la plaj─â, este bine s─â por┼úi ochelari cu lentile polarizate, pentru c─â acestea te vor proteja mai bine de lumina reflectat─â de nisip ┼či de ap─â.

Ochelarii de soare nu trebuie să fie doar un accesoriu la modă, ci, în primul rând, un aliat al sănătăţii ochilor, ne recomandă medicii oftalmologi.

F─âr─â ochelarii cu protec┼úie, ne putem alege cu arsuri la nivelul retinei chiar ┼či atunci c├ónd privim la soare pre┼ú de c├óteva secunde.

Ca s─â nu mai spunem c─â, pe termen lung, din cauza neprotej─ârii ochilor putem face boli precum fotocheratita (arsur─â cornean─â dureroas─â), cataract─â (opacifierea cristalinului), pterigion, o boal─â a conjunctivei (membrana care acoper─â ÔÇ×albulÔÇŁ ochilor), manifestat─â sub forma unei excrescen┼úe c─ârnoase ├«n unghiul intern al ochiului.

De asemenea, cancerul ocular este un alt risc major al ochilor neprotejaţi.

Ochelarii de soare trebuie purtaţi indiferent de vârstă (ochii copiilor sunt mai vulnerabili la razele UV) sau de anotimp (inclusiv iarna, pentru că zăpada reflectă puternic lumina).

Cum te protejezi dacă porţi ochelari de vedere?

Dacă ai ochelari de vedere, ai mai multe variante pentru a-ţi proteja ochii de soare.

Se pot face ochelari de soare cu dioptriile prescrise de medicul oftalmolog sau pe acelea┼či rame se pot monta at├ót lentilele de vedere, c├ót ┼či cele de protec┼úie.

De asemenea, se poate recurge la lentilele heliomate, care se ├«nchid la culoare sub ac┼úiunea razelor ultraviolete ┼či care revin la culoarea normal─â c├ónd intensitatea acestora scade.

Dac─â ai lentile de contact, po┼úi purta ├«n acela┼či timp ochelari de soare f─âr─â dioptrii.

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Adina Grigorescu, medic specialist oftalmolog, clinica ÔÇ×EndocenterÔÇŁ, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Culoarea lentilelor influenţează claritatea, nu protecţia

Principalul criteriu ├«n alegerea ochelarilor de soare trebuie s─â fie capacitatea de blocare de 100% a radia┼úiilor ultraviolete - de tip A (UVA) ┼či de tip B (UVB).

├Än ceea ce prive┼čte culoarea lentilelor, aceasta poate influen┼úa calitatea ┼či claritatea imaginii (distorsionarea culorilor, contrastul), dar nu are leg─âtur─â cu blocarea radia┼úiilor UV.

Nuanţele foarte închise nu înseamnă o protecţie UV mai mare, în timp ce lentilele colorate moderat oferă o vizibilitate mai bună.

Lentilele maro, gri sau verzi reduc str─âlucirea f─âr─â s─â distorsioneze culorile.

Cele galbene nu protejeaz─â a┼ča de bine ├«mpotriva str─âlucirii, dar ofer─â o sensibilitate la contrast foarte bun─â, ceea ce le face optime pentru ┼čoferi, schiori ┼či pentru cei care practic─â sporturi de iarn─â.

INFO: Persoanele cu ochii deschi┼či la culoare au o sensibilitate mai mare la razele UV.