Hidroterapia, tratament pentru r─ânile care nu se vindec─â

1 2 jpg jpeg

De cele mai multe ori, tratamentele tradiţionale nu dau rezultate, rănile rămânând expuse la riscul de suprainfectare. În ultimii ani însă, metodele de tratament au evoluat simţitor. Rănile se pot vindeca acum fără intervenţii chirurgicale, cu ajutorul pansamentelor moderne, hidroactive.

Ce sunt r─ânile

Rana reprezint─â o discontinuitate la nivelul pielii, o lips─â de ┼úesut. O ran─â u┼čoar─â - o t─âietur─â, o julitur─â sau o arsur─â - se vindec─â, de obicei, ├«ntr-un interval de dou─â-patru s─âpt─âm├óni. Acest lucru este valabil pentru majoritatea r─ânilor datorit─â capacit─â┼úii de regenerare a ┼úesuturilor. Acestea sunt r─âni acute.

R─ânile care nu se vindec─â timp de ┼čase s─âpt─âm├óni sunt considerate cronice. R─ânile cronice au o varietate de cauze, inclusiv probleme circulatorii, diabet sau infec┼úii. Printre cei mai ├«nt├ólni┼úi factori ce pot duce la o vindecare greoaie sau ├«nt├órziat─â a r─ânii se num─âr─â: diabetul, bolile cardiace, circula┼úia sangvin─â deficitar─â (venoas─â sau arterial─â), imobilizarea prelungit─â, infec┼úiile, fumatul, v├órsta etc.

Cele mai frecvente tipuri de r─âni cronice

Aproximativ 15% din pacien┼úii diabetici dezvolt─â ulcera┼úii ├«n timpul vie┼úii ┼či, odat─â ap─ârut─â, aceast─â leziune cre┼čte de opt ori riscul de amputa┼úie a piciorului. Din num─ârul total al amputa┼úiilor de gamb─â non-traumatice, 85% sunt cauzate de un ulcer diabetic. Ulcerul varicos este cel mai frecvent tip de ulcer de piele, reprezent├ónd 73-75% din ulcerele de gamb─â.

Ulcerul varicos este expresia dezechilibrelor metabolice de la nivelul pielii ┼či al ┼úesutului subcutanat pe fondul insuficien┼úei venoase cronice. Acest tip de ran─â deschis─â, cu vindecare ├«nt├órziat─â, afecteaz─â, ├«n general, persoanele ├«n v├órst─â (1-3% din persoanele cu v├órste de peste 65 de ani) ┼či este mai frecvent la femei (80% din pacien┼úi).

Escara apare din cauza presiunii exercitate asupra diferitelor p─âr┼úi ale corpului la persoanele imobilizate la pat sau ├«n c─ârucior ┼či reprezint─â cauza decesului a 7-8% din totalul pacien┼úilor cu paralizie total─â a membrelor inferioare. Escara reprezint─â o leziune a pielii care apare atunci c├ónd ┼úesuturile moi sunt comprimate ├«ntre o proeminen┼ú─â osoas─â ┼či un plan dur extern, pentru o perioad─â ├«ndelungat─â. Planul extern poate fi salteaua, scaunul cu rotile sau chiar alte p─âr┼úi ale corpului.

Comprimarea ┼úesuturilor moi (piele sau mu┼čchi) pentru mai mult timp ├«ntrerupe circula┼úia s├óngelui, ┼úesutul degrad├óndu-se astfel constant. ┼×i aceast─â afec┼úiune este mai frecvent─â ├«n r├óndul persoanelor ├«n v├órst─â, dou─â treimi din cazuri ├«nregistr├óndu-se la pacien┼úii de peste 70 de ani.

Dintre persoanele tinere care sufer─â de escar─â, majoritatea sunt b─ârba┼úi de 30 de ani, probabil din cauza faptului c─â ace┼čtia sunt mai predispu┼či s─â sufere traumatisme vertebro-medulare. De┼či cauzele apari┼úiei acestora sunt diferite ┼či necesit─â tratamente generale diferite (medicamenta┼úie specific─â afec┼úiunii de baz─â), tratamentul local respect─â acelea┼či principii, evolu┼úia r─ânilor fiind, de asemenea, similar─â.

Cite┼čte mai multe pe aceast─â tem─â AICI