Hernia de disc: care sunt cauzele şi când este nevoie de operaţie

1 2 jpg jpeg

Simptomele unei hernii de disc lombare, de două feluri:

1. afectare vertebrală - durere la nivel lombar, caracter violent, continuu, care se accentuează la mers, la schimbarea pozitiei, efort, tuse, strănut etc.

2. suferinţă radiculară - durere ce apare de sus în jos cuprinzând fesa, faţa posterioară a coapsei, gamba, piciorul şi degetele. La aceste dureri se asociază senzaţiile de amorţire, inţepătură, furnicătură. Ulterior scade forţa musculară, se abolesc sau diminuează reflexele membrelor inferioare sau poate apărea paralizia unor grupe musculare a membrului, foarte rar tot membrul. În cazuri extrem de rare apar tulburări de micţiune şi de potenţă sexuală.

În prezent, din punct de vedere statistic mai ales în ţările industriale, 6 din 10 adulţi cu vârsta de peste 65 ani, aleşi aleator, fără simptome, la un examen de RMN, au hernii de disc!

“Frecvent este luată în discuţie operaţia, deşi nu este necesară! Avem aceste hernii de ani şi ani de zile, în general fără simptome, iar în momentul în care apar crizele, de cele mai multe ori trec prin repaus SCURT 2-3 zile maxim şi tratament cu antiinflamatoare. De fapt riscul ca o hernie să se rupă şi ne paralizeze este extrem de mic.

În plus, dacă se rupe un fragment de disc (indiferent de mărimea sa!) nu trebuie scos, pentru că organismul, prin sistemul imun, îl fibrozează la dimensiuni infime.”, atrage atenţia dr. Ovidiu Palea, Medic primar anestezie şi terapie intensivă, Terapia Durerii, din cadrul Centrului Medical ProVita.

Cauza durerii din hernia de disc este, în cele mai frecvente cazuri, doar inflamaţia nervului. Anumite mişcări pot inflama nervul aflat lângă aceste hernii şi, în general, simpla dezinflamare (fie cu medicaţie orală, fie cu infiltraţii ghidate cu raze X), poate duce la dispariţia simptomelor şi reluarea activităţilor.

Cauza mecanică este un factor major în cazuri foarte rare şi, prin procedee minim invazive percutane (ace de mărimi diverse), aceste discuri se pot decomprima şi retrage în carapacea lor, evitând procedeul chirurgical clasic.

Când trebuie operată hernia de disc?

“Atunci când avem durere rebelă la tratament, când avem deficit motor în evoluţie severa, sub tratament, sau dacă apare incontinenţă urinară sau fecală. Atenţie mare la definiţia deficitului motor, pentru că, de cele mai multe ori, mersul şchiopătat, de exemplu, este rezultatul apărării dureroase şi nu al unui deficit motor real.”, detaliază dr. Ovidiu Palea.

În momentul de faţă, se poate apela la mai mule tipuri de intervenţii::

- epiduroscopia: cu indicaţii în sindromul post-laminectomie, hernii mici, stenoze moderate de canal lombar.

- discectomia endoscopică:cu indicaţii în hernii mari şi fragmente expulzate desprinse din disc; vertebroplastii.

La nivel mondial interesul pentru intervenţiile endoscopice creşte spectaculos, datorită rezultatelor pe termen lung, superioare în comparatie cu operaţiile clasice, care sunt caracterizate de multe recidive şi complicaţii infecţioase sau fibroze postoperatorii.

“Cu toate acestea, în România, aceste metode de tratament sunt foarte rare, dearece presupun o altă abordare tehnică, implică multă anatomie radiologică 3D şi au o curba lungă de învăţare!”, explică dr. Ovidiu Palea.

Discectomia endoscopică durează doar 2 ore şi are numeroase beneficii pentru pacienţi:

- anestezie minimă;

- nu necesită internare, pacientul pleacă acasă la 1 oră după intervenţie;

- nu se foloseşte bisturiu, se bazează pe dilatare şi extragere;

- risc minim de infecţie, destabilizare postoperatorie sau fibroză posteoperatorie;

- presupune un minim de sângerare;

- recuperare rapidă postintervenţie;

- costuri mai mici.