Gre┼čeli care ├«nt├órzie vindecarea

1 2 jpg jpeg

Iei antibiotice atunci când nu e nevoie

Pentru o afec┼úiune banal─â, ca r─âceala de pild─â, antibioticele ar fi bine s─â fie ultimele la care apelezi. Tratamentele mai pu┼úin agresive te ajut─â ├«n acest caz, cele care alung─â tusea sau a nasul ├«nfundat. Ce ri┼čti? Antibioticele luate c├ónd nu este cazul ├«┼úi pot afecta ficatul. ├Än plus, acest obicei cre┼čte rezisten┼úa bacteriilor ┼či virusurilor, iar c├ónd vei avea cu adev─ârat nevoie de ele, nu-┼či vor mai face efectul.

Opre┼čti tratamentul dup─â dispari┼úia simptomelor

Observi c─â semnele bolii au disp─ârut ┼či alegi s─â reduci doza de medicament recomandat─â de medic sau s─â ├«ncetezi tratamentul? Nu renun┼úa at├ót de u┼čor! Dac─â procedezi a┼ča ├«n situa┼úia ├«n care e┼čti hipertensiv, este posibil ca oprirea medica┼úiei s─â creasc─â vertiginos tensiunea arterial─â, fapt care ar putea duce la accident vascular cerebral. Dac─â opre┼čti tratamentul unor boli respiratorii, cresc ┼čansele ca aceasta s─â revin─â ├«n scurt timp ┼či s─â-┼úi afecteze sistemul imunitar, ├«n timp.

Încerci să te tratezi singur

Un obicei al multora este s─â renun┼úe la consultul medical, mai ales dac─â au o afec┼úiune u┼čoar─â sau f─âr─â simptome severe, ┼či s─â apeleze la tratamente testate de cuno┼čtin┼úe sau care au dat rezultate bune ├«n trecut. Boala se poate agrava, provoac─â diverse complica┼úii sau, ├«n cel mai bun caz, dispare, dar recidiveaz─â. Tratamentul tusei poate s─â favorizeze mascarea unei boli grave a pl─âm├ónilor.

Nu spui medicului ce alte medicamente iei

Dacă te-ai decis să te adresezi unui medic, anunţă-l dacă urmezi un alt tratament decât acela pe care ţi-l recomandă. E un mod să te protejezi de efecte secundare cumulate sau de interacţiuni nedorite între mai multe tipuri de medicamente.

Cre┼čti dozele

Luate într-o cantitate mai mare decât cea indicată pe prospect sau de medic, tratamentele medicamentoase duc la dezechilibre sau dau dependenţă. Un banal spray nazal, folosit o perioadă lungă de timp, are un efect scăzut sau creează dependenţă.