Esti fumator? Asa te poti lasa acum de tigari cu usurinta

1 2 jpg jpeg

Cel putin o jumatate dintre fumatorii adulti au declarat ca au renuntat la tigari anul anterior, insa o jumatate dintre acestia au reluat obiceiul intr-un interval de aproximativ doua saptamani.

''Chiar si in cazul utilizarii inlocuitorilor de nicotina, recidiva este frecventa. Noi metode de interventie sunt extrem de necesare pentru a ajuta milioane de oameni care doresc sa renunte insa nu sunt capabili sa o faca", a declarat autorul studiului, Michael Sayette, de la Universitatea din Pittsburgh.

La studiu au participat 232 de fumatori, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, care nu au incercat sa se lase de fumat si nu au utilizat niciun inlocuitor de nicotina, precum guma sau tigari electronice.

In urma unei serii de experimente, oamenii de stiinta au descoperit ca dorinta de a fuma s-a diminuat dupa ce subiectii au mirosit arome placute, precum cele de ciocolata, lapte, menta, lamaie sau vanilie.

''In ciuda ratelor de recidiva dezamagitoare, in general s-au evidentiat cateva noi abordari pentru renuntarea la fumat, in special pentru reducerea dorintei (de a fuma). Utilizarea mirosurilor placute pentru intreruperea rutinei asociate fumatului ar fi o metoda distincta si noua pentru reducerea poftei (de a fuma), iar rezultatele noastre in acest sens sunt promitatoare", a declarat Sayette intr-un comunicat al Asociatiei Americane de Psihologie.

Mirosurile placute ar actiona prin indreptarea atentiei fumatorilor de la nevoia de nicotina la amintiri asociate cu aromele respective, a explicat Sayette. Spre exemplu, mirosul de menta le-a amintit unora dintre fumatori de vacantele de Craciun petrecute in copilarie acasa la bunici.

''Studiul nostru sugereaza ca utilizarea mirosurilor placute demonstreaza rezultate promitatoare pentru controlul nevoii de nicotina la indivizii care incearca sa se lase de fumat", a precizat Sayette.

Cercetatorul a notat, insa, ca este necesara aprofundarea studiului pentru a se stabili daca aceasta abordare poate fi utila cand este utilizata de sine statator sau daca este necesara asocierea ei cu alte metode pentru renuntarea la fumat.