Dr. C. Copăescu: Operaţiile indicate în obezitate NU SCOT GRĂSIMEA

1 2 jpg jpeg

Revista Click! Sănătate: Chirurgia clasică în spitalul Ponderas, singurul Centru de Excelenţă în Chirurgia Bariatrică, a fost înlocuită aproape în totalitate cu intervenţiile laparoscopice. Sunt mai eficiente pentru persoanele care vor să slăbească?

Doctorul C─ât─âlin Cop─âescu: 95% din interven┼úii sunt efectuate endoscopic, laparoscopic, toracoscopic, mai exact cu ajutorul unei camere de luat vederi, video-asistat. La toate se efectueaz─â incizii foarte mici, p─âstr├ónd integritatea peretelui abdominal sau a celorlalte arii unde se introduc instrumentele respective, nu neap─ârat la abdomen, poate s─â fie ┼či ├«n alt─â parte.

Odat─â ajunse la ┼úesutul bolnav, imaginile sunt m─ârite de p├ón─â la 10 ori ┼či avem un detaliu am─ânun┼úit asupra a ceea ce trebuie s─â trat─âm. Delicate┼úea gesturilor chirurgicale este mult superioar─â a tot ceea ce a ├«nsemnat chirurgia anterior acestei etape. Un alt aspect important este c─â interven┼úia laparoscopic─â asigur─â o vindecare mai rapid─â.

Revista Click! Sănătate: Practic, ce se întâmplă în timpul unei astfel de operaţii?

Doctorul C─ât─âlin Cop─âescu: Majoritatea sunt interven┼úii laparoscopice pentru c─â se desf─â┼čoar─â ├«n abdomen. ÔÇ×LaparosÔÇť ├«n limba greac─â ├«nseamn─â perete, iar ÔÇ×laparoscopieÔÇť ├«nseamn─â vedere ├«n spatele peretelui abdominal. De aici vine termenul. Camera de luat vederi ├«ntr─â ├«n abdomen ┼či exploreaz─â ├«ntreg abdomenul printr-o g─âuric─â de 1 cm cu instrumente care au diametrul de 0,3 ┼či 0,5 cm.

La final, peretele abdominal r─âm├óne cu o structur─â conservat─â, iar din punct de vedere estetic, el r─âm├óne cu ni┼čte semne care seam─ân─â, eventual, cu ni┼čte aluni┼úe. Putem face opera┼úii ┼či printr-un singur orificiu, adic─â toate instrumentele sunt introduse prin ombilic, de exemplu.

Ultimul studiu ├«n domeniu arat─â c─â 1 din 2 rom├óni sufer─â din cauza kilogramelor ├«n plus. Cum s-a ajuns la asemenea situa┼úie ┼či care sunt solu┼úiile pentru ei?

Cifrele privind pacien┼úii obezi sunt ├«ngrijor─âtoare, mai ales c─â sistemul nostru medical nu st─â foarte bine la capitolul solu┼úii terapeutice. Concet─â┼úenii no┼čtri nu merg la doctor pentru diagnostic, nu reu┼česc s─â respecte recomand─ârile medicale ┼či de diet─â a┼ča cum ar trebui ┼či atunci una din solu┼úii ar putea fi chirurgia pentru ace┼čti pacien┼úi.

Trebuie s─â stabilim de la ├«nceput c─â aceste opera┼úii nu scot gr─âsimea, ci modific─â ├«n interior traseul alimentelor prin mic┼čorarea stomacului, cu sau f─âr─â trimiterea alimentelor mai jos spre intestin.

├Än c├ót timp sl─âbe┼čte un pacient cu obezitate?

├Än perioada de dup─â opera┼úie, ├«ntr-un num─âr de 6 p├ón─â la 18 luni, pacientul sl─âbe┼čte, va sc─âpa de multe din tratamentele pentru bolile care le trata anterior de opera┼úie, ├«┼či va schimba garderoba, via┼úa, principiile, se va bucura, de fapt, de anii care urmeaz─â.

Care sunt intervenţiile chirurgicale care au ca scop slăbirea?

V─â voi povesti pe scurt despre fiecare dintre ele.

1) Cea mai simpl─â dintre toate procedurile este inelul de silicon reglabil sau inelul gastric ajustabil sau gastric banding. Reprezint─â o curelu┼č─â care ┼čtranguleaz─â stomacul, ├«mp─âr┼úindu-l ├«n dou─â compartimente, form├óndu-se un fel de clepsidr─â asimetric─â. ├Än por┼úiunea superioar─â a stomacului, a clepsidrei, ajunge m├óncarea, care nu poate trece dincolo din cauza inelului de silicon.

Pacientul va m├ónca pu┼úin la fiecare mas─â, dar va avea senza┼úia de plin. Dup─â 3-4 ore m─ân├ónc─â din nou ┼či umple stom─âcelul, aflat deasupra inelului. ├Äntre mese, va respecta un anumit regim cu anumite principii, ├«n care dulciurile vor fi excluse, iar b─âuturile hipercalorice vor fi interzise. Inelul din silion va r─âm├óne acolo toat─â via┼úa, pentru a ajuta pacientul s─â fie cuminte ori de c├óte ori are ni┼čte tenta┼úii exagerate de a m├ónca mai mult.

2) O alt─â opera┼úie pe care o avem la dispozi┼úie se nume┼čte gastric bypass. Este cea mai cunoscut─â opera┼úie ├«n lume ast─âzi, care este efectuat─â de peste 40 de ani. Ea presupune ├«mp─âr┼úirea stomacului ├«n dou─â compartimente, unul destinat alimentelor, ┼či restul stomacului, care va produce acid ca ┼či ├«nainte, acid care se ├«nt├ólne┼čte cu alimentele undeva mai jos, de-a lungul intestinului.

Opera┼úia este foarte eficient─â ca procedeu antireflux ┼či ca procedeu care ├«i ajut─â pe pacien┼úi s─â sl─âbeasc─â ┼či s─â scape de diabet. Dup─â opera┼úie, pacientul va putea m├ónca dulciuri, dac─â este atras de acestea, spre deosebire de opera┼úia de inel gastric, unde acest lucru este interzis.

3) Diversie bilio-pancreatic─â. Este o opera┼úie care presupune o ocolire mai ampl─â a intestinului, astfel c─â alimentele vor fi dirijate c─âtre sf├ór┼čitul intestinului sub┼úire, aproape de intestinul gros, ┼či se vor reg─âsi foarte cur├ónd ├«n toalet─â. Pacientul va avea mai multe scaune ├«n fiecare zi, 5-6 scaune zilnic, ┼či va avea voie s─â m─ân├ónce mult, ba chiar va fi obligat s─â m─ân├ónce minimum 6.000 de calorii ├«n fiecare zi.

Opera┼úia, care ofer─â ni┼čte avantaje atractive, cel pu┼úin, la prima vedere, are totu┼či ni┼čte dezavantaje, fiindc─â pierderile vitaminice, minerale, proteinice ale pacien┼úilor sunt mari, motiv pentru care au nevoie de suplimente vitaminice ┼či tratamente pentru tot restul vie┼úii. Aten┼úie! Aproximativ 1-2% din pacien┼úii din lume au nevoie de aceast─â interven┼úie.

4) A patra opera┼úie se nume┼čte gastric sleeve sau mic┼čorare de stomac, fiindc─â t─âiem stomacul de-a lungul s─âu ┼či realiz─âm un tub gastric care seam─ân─â cu o m├ónec─â. Restul stomacului se scoate din organism. Interven┼úia este una dificil─â, dar pe cale laparoscopic─â dureaz─â cam 20-30 de minute.

Aceast─â opera┼úie poate fi efectuat─â unei game extinse de pacien┼úi, de la 4-5 ani┼čori p├ón─â la peste 80 de ani, chiar dac─â au complica┼úii cum sunt ciroze hepatice, insuficien┼úe renale. Vorbim de situa┼úia care nu le-ar fi putut permite s─â fac─â alte interven┼úii metabolice.

5) A cincea opera┼úie este una mai nou─â, numit─â plicatura gastric─â, prin care se reduc mult dimensiunile stomacului, f─âr─â a-l t─âia. Este practic o introducere a stomacului ├«n interiorul s─âu, ca ┼či cum am avea o hain─â foarte larg─â pe care nu vrem s-o t─âiem, ci ├«i facem pliuri. Din p─âcate, tendin┼úa organismului este s─â redimensioneze stomacul ┼či s─â ├«ndep─ârteze pliurile f─âcute cu ajutorul firelor speciale.

Sunt diferiţi pacienţii obezi, faţă de ceilalţi pacienţi?

Majoritatea sunt pacien┼úi dificili, care nu pot fi trata┼úi ├«n orice sal─â de opera┼úie, pe orice mas─â de opera┼úie. Ei au nevoie de condi┼úii specifice, cum sunt aparate de anestezie speciale, aparate de intubat speciale, mese de opera┼úie speciale, instrumente speciale cu dimensiuni mai mari, p├ón─â ┼či paturile sunt diferite.

Noi facem opera┼úii tocmai pacien┼úilor cu risc foarte mare, c─ârora li se spune ├«n alte locuri, ├«n func┼úie de alte afec┼úiuni pe care le are pacientul: mergi acas─â ┼či sl─âbe┼čte, pentru c─â nu te pot opera a┼ča. Po┼úi muri ├«n timpul interven┼úiei.

Revista Click! Sănătate: Cele 5 intervenţii pot fi decontate de CNAS?

Pacienţii asiguraţi pot beneficia de acoperirea parţială a operaţiilor în valoare de 500 de euro.

Câte mii de pacienţi aţi operat până acum?

Împreună cu echipa mea, am operat aproximativ 4.500 de pacienţi cu patologie metabolică.

Ce gre┼čeli duc la obezitate?

Doctorul C─ât─âlin Cop─âescu: Cre┼čterea ponderal─â nu este un proces care se instaleaz─â peste noapte. Nu se ├«nt├ómpl─â niciodat─â s─â te culci seara ┼či s─â te treze┼čti cu un num─âr mare de kilograme pe care nu-l po┼úi controla. Este un proces lung, la care majoritatea ├«nchid ochii, se ├«mpac─â cu aceast─â situa┼úie ┼či contest─â ceea ce c├óntarul arat─â, ├«n mod sistematic.

Eventual, cump─âr─â alt c├óntar, care poate s─â nu fie bun ┼či s─â arate mai mult, ├«ntotdeauna. Sau nu ├«l folosesc deloc. Ar trebui ca p─ârin┼úii s─â fie responsabili de dezvoltarea copiilor ┼či de greutatea pe care o prezint─â ├«nc─â de la v├órste fragede. ┼×i cu fiecare kilogram care s-a adugat trebuie s─â face ceva, s─â-l pierdem, fie prin intensificare activit─â┼úii fzice, fie printr-un control mai bun al alimentelor pe care le introducem. Info: Nicio opera┼úie nu este universal valabil─â ┼či nu se potrive┼čte tuturor pacien┼úilor. Fiecare pacient ├«n mod particular trece printr-un protocol de investiga┼úii, care se va ├«ncheia cu anumite concluzii, care ne vor spune, ce opera┼úie ├«i va fi cea mai benefic─â sau cea mai potrivit─â respectivului pacient.

Carte de vizit─â

CV

Dr. C─ât─âlin Cop─âescu

Medic specialist în chirurgia obezităţii

Din anul 1997 - Medic primar ├«n chirurgie general─â ├«n cadrul Spitalului Sf. Ioan, Bucure┼čti

Din anul 1995 ÔÇô Acreditare na┼úional─â pentru chirurgie laparoscopic─â ┼či toracic─â

Din 2002 ÔÇô Acreditare pentru chirurgie bariatric─â

Din aprilie 2010 ÔÇô colaborator ├«n cadrul ÔÇ×Delta HospitalÔÇť, actual ÔÇ×PonderasÔÇť

Din 2011 ÔÇô Profesor asociat ├«n chirurgie general─â, ├«n cadrul Universit─â┼úii de Medicin─â ┼či Farmacie ÔÇ×Carol DavilaÔÇť, Bucure┼čti

Medicul este trainner al reziden┼úilor ┼či medicilor ├«n chirurgia laparoscopic─â ÔÇô expert din 1994 ├«n centrul de trainning laparoscopic al spitalului Sf. Ioan.

Lector de tematic─â medical─â la 159 de simpozioane ┼či congrese, evenimente na┼úionale, c├ót ┼či interna┼úional.