De ce să amâni operaţiile până la toamnă

1 2 jpg jpeg

Cu acordul medicului, poţi amâna până la toamnă o operaţie, dacă nu este urgentă. Riscul de infectare a tăieturii este mai ­mare vara, din cauză că microbii se multiplică mai uşor.

De asemenea, căldura îngreunează cicatrizarea şi întreţine retenţia de apă. „De obicei, se recomandă efectuarea unei operaţii programate în anotimpurile mai reci, mai ales dacă este vorba despre operaţiile estetice, ORL sau corectarea chirurgicală a varicelor”, spune medicul chirurg Caesar Murgu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti. Când operaţia nu poate fi amânată, după efectuarea ei trebuie evitată expunerea la soare şi la apa de piscină.

Pastilele pot sensibiliza ­pielea

Dacă urmezi tratamente cu medicamen­te, este bine să eviţi expunerea la soare, pentru că unele pastile dau fotosensibilitate, manifestată prin roşeaţă şi mâncări­me la nivelul pielii.

­„Dacă sunteţi sub tratament cu ­tuberculostatice ­(pirazinamida), cu amiodarona (antiaritmic, antianginos), ­cu antiinflamatorii nesteroidiene (ibuprofen), cu medicamente antiacneice (tretinoin), cu antidepresive triciclice, evitaţi expunerea la soare, deoarece sensibilitatea pielii dvs. ­este crescută şi pot apărea reacţii de fotosensibilizare”, recomandă medi­cul primar dermatolog ­Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă, din Bucureşti.

Mai poţi citi:

- Protejează-l pe cel mic de căldură

- Alimentele care te hidratează pe căldură

- Căldura favorizează infecţiile respiratorii

Pe caniculă, se pot ajusta ­tratamentele

În cazul în care urmezi tratamente de lungă durată, dozele medicamentoase pot fi ajustate, însă numai de medic.

„Când temperatura este ­foarte ridicată, la persoanele care au ­tensiunea arterială scăzută (sau au afecţiuni care «merg» cu tensiunea scăzută: insolaţie, gastroenterite etc.), se contraindică medicamentele ­care au ca efect principal sau secundar scăderea tensiunii arteriale, datorită pierderii de lichide şi de electroliţi prin transpiraţie. La cei ­care iau aceste medicamente pentru a trata o hipertensiune, poate să fie necesară reducerea dozei sub control strict medical”, explică medicul de familie Garofiţa Nicolae, de la Centrul Medical Garomed, din Bucureşti. Tot medicul îţi poate reduce doza de medicamente vasodilatatoare, de diu­retice sau de terapii hormonale.

Vara, evită laserul!

Medicii nu recomandă intervenţiile cu laser, pentru că pielea se ­reface mai greu şi este mai sensibilă în faţa radiaţiilor ultraviolete. În cazul ­peelingului facial şi al epilării cu lumină intens pulsată (IPL), apare ­riscul de pigmentare a pielii.

De asemenea, în urma intervenţiilor chirurgicale sau cu laser pentru leziuni benigne (keratoze, papiloame) aflate pe zonele expuse la soare, pot rămâne locuri inestetice.

Cremă cu ­vitamina A, doar seara

În popor, se spune că soarele „usucă” acneea. În realitate ­însă, expunerea excesivă la ­soare o poate agrava! ­Este adevărat că vara leziunile acneice se pot reduce, ­însă aparent.

Razele soarelui usucă şi irită coşurile, ­care devin mai agresive. ­Dacă ai acnee, este bine să foloseşti o cremă cu FPS, specială pentru această problemă. Iar dacă foloseşti creme antiacneice derivate din vitamina A, aplică-le seara, nu dimineaţa, pentru că există riscul fotosensibilizării.

De asemenea, dacă ai pete maro (melasmă), ţine cont că soarele le scoate şi mai mult în evidenţă, nu le va estompa, aşa cum se crede. Alte afecţiuni agravate de soare sunt acneea rozacee, lupusul eritematos şi pitiriazisul versicolor (manifestat prin pete albe sau maronii mai ales pe zonele expuse).

Sfat: Dacă ai probleme cu inima, evită ieşirile din casă la orele amiezei.