De ce să amâni operaţiile până la toamnă

1 2 jpg jpeg

Cu acordul medicului, po┼úi am├óna p├ón─â la toamn─â o opera┼úie, dac─â nu este urgent─â. Riscul de infectare a t─âieturii este mai ┬şmare vara, din cauz─â c─â microbii se multiplic─â mai u┼čor.

De asemenea, c─âldura ├«ngreuneaz─â cicatrizarea ┼či ├«ntre┼úine reten┼úia de ap─â. ÔÇ×De obicei, se recomand─â efectuarea unei opera┼úii programate ├«n anotimpurile mai reci, mai ales dac─â este vorba despre opera┼úiile estetice, ORL sau corectarea chirurgical─â a varicelorÔÇŁ, spune medicul chirurg Caesar Murgu, de la Spitalul Clinic de Urgen┼ú─â Floreasca, din Bucure┼čti. C├ónd opera┼úia nu poate fi am├ónat─â, dup─â efectuarea ei trebuie evitat─â expunerea la soare ┼či la apa de piscin─â.

Pastilele pot sensibiliza ┬şpielea

Dac─â urmezi tratamente cu medicamen┬şte, este bine s─â evi┼úi expunerea la soare, pentru c─â unele pastile dau fotosensibilitate, manifestat─â prin ro┼čea┼ú─â ┼či m├ónc─âri┬şme la nivelul pielii.

┬şÔÇ×Dac─â sunte┼úi sub tratament cu ┬ştuberculostatice ┬ş(pirazinamida), cu amiodarona (antiaritmic, antianginos), ┬şcu antiinflamatorii nesteroidiene (ibuprofen), cu medicamente antiacneice (tretinoin), cu antidepresive triciclice, evita┼úi expunerea la soare, deoarece sensibilitatea pielii dvs. ┬şeste crescut─â ┼či pot ap─ârea reac┼úii de fotosensibilizareÔÇŁ, recomand─â medi┬şcul primar dermatolog ┬şOana Cl─âtici, de la Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â, din Bucure┼čti.

Mai poţi citi:

- Protejeaz─â-l pe cel mic de c─âldur─â

- Alimentele care te hidrateaz─â pe c─âldur─â

- Căldura favorizează infecţiile respiratorii

Pe canicul─â, se pot ajusta ┬ştratamentele

În cazul în care urmezi tratamente de lungă durată, dozele medicamentoase pot fi ajustate, însă numai de medic.

ÔÇ×C├ónd temperatura este ┬şfoarte ridicat─â, la persoanele care au ┬ştensiunea arterial─â sc─âzut─â (sau au afec┼úiuni care ┬źmerg┬╗ cu tensiunea sc─âzut─â: insola┼úie, gastroenterite etc.), se contraindic─â medicamentele ┬şcare au ca efect principal sau secundar sc─âderea tensiunii arteriale, datorit─â pierderii de lichide ┼či de electroli┼úi prin transpira┼úie. La cei ┬şcare iau aceste medicamente pentru a trata o hipertensiune, poate s─â fie necesar─â reducerea dozei sub control strict medicalÔÇŁ, explic─â medicul de familie Garofi┼úa Nicolae, de la Centrul Medical Garomed, din Bucure┼čti. Tot medicul ├«┼úi poate reduce doza de medicamente vasodilatatoare, de diu┬şretice sau de terapii hormonale.

Vara, evit─â laserul!

Medicii nu recomand─â interven┼úiile cu laser, pentru c─â pielea se ┬şreface mai greu ┼či este mai sensibil─â ├«n fa┼úa radia┼úiilor ultraviolete. ├Än cazul ┬şpeelingului facial ┼či al epil─ârii cu lumin─â intens pulsat─â (IPL), apare ┬şriscul de pigmentare a pielii.

De asemenea, în urma intervenţiilor chirurgicale sau cu laser pentru leziuni benigne (keratoze, papiloame) aflate pe zonele expuse la soare, pot rămâne locuri inestetice.

Crem─â cu ┬şvitamina A, doar seara

├Än popor, se spune c─â soarele ÔÇ×usuc─âÔÇŁ acneea. ├Än realitate ┬ş├«ns─â, expunerea excesiv─â la ┬şsoare o poate agrava! ┬şEste adev─ârat c─â vara leziunile acneice se pot reduce, ┬ş├«ns─â aparent.

Razele soarelui usuc─â ┼či irit─â co┼čurile, ┬şcare devin mai agresive. ┬şDac─â ai acnee, este bine s─â folose┼čti o crem─â cu FPS, special─â pentru aceast─â problem─â. Iar dac─â folose┼čti creme antiacneice derivate din vitamina A, aplic─â-le seara, nu diminea┼úa, pentru c─â exist─â riscul fotosensibiliz─ârii.

De asemenea, dac─â ai pete maro (melasm─â), ┼úine cont c─â soarele le scoate ┼či mai mult ├«n eviden┼ú─â, nu le va estompa, a┼ča cum se crede. Alte afec┼úiuni agravate de soare sunt acneea rozacee, lupusul eritematos ┼či pitiriazisul versicolor (manifestat prin pete albe sau maronii mai ales pe zonele expuse).

Sfat: Dac─â ai probleme cu inima, evit─â ie┼čirile din cas─â la orele amiezei.