De ce chelesc barbatii

1 de ce chelesc barbatii jpg jpeg

Dupa mai multe studii, oamenii de stiinta americani au descoperit un nou tratament pentru chelie, care ajuta la regenerarea foliculilor capilari si a parului: tehnica cu celule stem.

La inceputul cercetarii, specialistii au folosit celule din piele care se numesc fibroblaste, dupa care au adaugat trei tipuri de gene astfel incat au obtinut celule stem. Acestea au capacitatea de a se transforma la randul lor in orice fel de celule, cum sunt si cele de la nivelul scalpului. Ulterior, acestea au fost implantate mai multor cobai.

Exista o multime de factori care afecteaza radacina parului, dar procesul de pierdere a parului este cauzat in special de mostenirea genetica si prezenta unor hormoni specifici acestui proces. Este vorba despre hormonii care afecteaza cresterea parului, iar acestia sunt produsi de catre organism in functie de nivelul de testosteron, prezent intr-o cantitate mai mare la barbati decat la femei. In cazul femeilor, efectele testosteronului sunt estompate de cantitatea de estrogen produsa de organism, facand mai putin probabila producerea altor hormoni responsabili pentru pierderea parului.

Unul dintre acesti hormoni este numit dihidrotestosteron (DHT) si se regaseste in foliculul pilos, iar prezenta lui face firul de par sa creasca mai subtire si, in cele din urma, sa cada.

Tratament pentru chelie:

Echipa de cercetatori a demonstrat ca celulele se pot multiplica rapid daca sunt atent supravegheate, ceea ce ar ajuta foarte mult la regenerarea foliculilor capilari, respectiv a firelor de par.

,,Am rezolvat in urma studiului o problema destul de mare, componenta epiteliala a folicului de par. Trebui sa gasim acum o modalitate prin care sa folosim celule umane si sa dezvoltam tipurile de celule stem de care avem nevoie pentru regenerarea parului”, a afirmat Xiaowei Xu, cercetator la Universitatea din Pennsylvania, SUA.

Concluziile studiului au fost publicate in Jurnalul Medical ,,Nature Communications”.