Da Vinci, robotul care te opereaz─â

1 2 jpg jpeg

Printre cele mai uimitoare realiz─âri medicale pe care tehnologia le-a f─âcut posibile ├«n ultimii ani se num─âr─â, f─âr─â ├«ndoial─â, sistemul chirurgical Da Vinci. Numele i-a fost dat de produc─âtorul s─âu american, care a dorit s─â evoce primii pa┼či ai omenirii ├«n direc┼úia cre─ârii robotului perfect: proiectul ÔÇ×cavalerului mecanicÔÇŁ, conceput de Leonardo da Vinci ├«n secolul al XV-lea.

Cu ajutorul noului robot-medic, pacientul poate fi operat printr-o consol─â m├ónuit─â de un medic chirurg de la distan┼ú─â. Bra┼úele robotului realizeaz─â interven┼úia prin incizii minuscule, permi┼ú├ónd astfel o recuperare rapid─â a pacientului, f─âr─â urm─ârile nepl─âcute ale unei opera┼úii deschise, cu t─âietur─â clasic─â. Camera de luat vederi de ├«nalt─â rezolu┼úie ┼či ecranul tridimensional, care m─âre┼čte zona asupra c─âreia se intervine de p├ón─â la 15 ori, permite o reprezentare de mare precizie a structurii anatomice. Cum func┼úioneaz─â

Prin chirurgia laparoscopic─â, interven┼úiile chirurgicale cu incizii mici se efectueaz─â deja de mult─â vreme. Ceea ce a adus ├«n plus robotul-medic Da Vinci sunt cele patru bra┼úe ale sale extrem de flexibile, capabile s─â realizeze rota┼úii complete ┼či s─â foloseasc─â instrumentele chirurgicale cu mi┼čc─âri mai complexe dec├ót cele efectuate de m├óna uman─â.

Manevrate prin intermediul consolei, cu un joystick, de c─âtre chirurgul uman, ele efectueaz─â opera┼úia cu mi┼čc─âri precise, de mare fine┼úe, ├«ntr-un spa┼úiu foarte mic, ┼či lipsite de eventualul tremur al m├óinii medicului. Practic, robotul este at├órnat deasupra pacientului, ca un p─âianjen, iar bra┼úele sale ├«ndoite p─âtrund ├«n trupul s─âu.

Chirurgul, a┼čezat la consola pozi┼úionat─â l├óng─â masa de opera┼úie sau la distan┼ú─â, controleaz─â bra┼úele robotului, beneficiind de mi┼čc─ârile sale ferme ┼či precise ┼či de o imagine 3D m─ârit─â, de ├«nalt─â rezolu┼úie. Astfel riscul unei deterior─âri a ┼úesuturilor operate este mult mai mic, chiar ┼či atunci c├ónd se lucreaz─â pe nervi ┼či vase de s├ónge foarte fine. Pierderea de s├ónge este minim─â, iar inciziile sunt, practic, ni┼čte puncte, care permit recuperarea mai rapid─â.

P├ón─â acum, Da Vinci a fost deja utilizat cu succes ├«n diverse interven┼úii chirurgicale minim invazive, mai cu seam─â pentru ├«nl─âturarea tumorilor benigne ┼či maligne ale pancreasului, prostatei ┼či pentru opera┼úii pe cord, precum schimbarea unei valve. Dar ┼či persoane cu cancer de esofag, pl─âm├óni, ficat sau rect au fost deja operate cu succes cu ajutorul acestei tehnologii moderne. ┼×i ├«n transplantul de rinichi de la pacien┼úi vii, Da Vinci ┼či-a dovedit utilitatea.

Te-ar mai putea interesa: Dr. C. Copăescu: Operaţiile indicate în obezitate NU SCOT GRĂSIMEA

De┼či performan┼úele sale sunt cu adev─ârat uluitoare, robotul Da Vinci nu este, desigur, perfect. Ca orice realizare tehnologic─â modern─â, interven┼úia sa are ┼či anumite dezavantaje. Nefiind l├óng─â pacient ├«n timpul interven┼úiei la distan┼ú─â, chirurgul poate formula instruc┼úiunile c─âtre asisten┼úi doar verbal ┼či nu poate interveni direct, ├«n cazul unei erori a unuia dintre asisten┼úi.

Un alt dezavantaj men┼úionat este faptul c─â medicul nu poate s─â pip─âie ┼úesutul afectat al pacientului, pentru a-i sim┼úi consisten┼úa. Cu toate acestea, p─ârerea medicilor este unanim─â: acest tip de robot-medic reprezint─â chirurgia viitorului. Beneficiile aduse de noul robot dep─â┼česc cu mult dezavantajele, iar evolu┼úiile ulterioare ├«n domeniu vor face interven┼úiile sale din ce ├«n ce mai sigure ┼či mai eficiente.

Cu c├óteva luni ├«n urm─â, mass-media informa c─â cel mai performant robot chirurgical va face prima interven┼úie de chirurgie robotic─â efectuat─â ├«n sistemul medical privat din Rom├ónia, la Centrul de excelen┼ú─â ├«n chirurgie robotic─â din cadrul unui spital privat din Bra┼čov. Robotul Da Vinci a fost pus s─â lucreze ├«mpreun─â cu echipa Spitalului Sf. Constantin din Bra┼čov, al─âturi de o echip─â de la o clinic─â din Cluj. Acum 2 ani, medicii de la Spitalul Jude┼úean din Timi┼čoara efectuaser─â prima opera┼úie din ┼úar─â cu un robot modern Da Vinci, asupra unui pacient cu cancer de rect, ├«n v├órst─â de 67 de ani.