Cum tratezi astmul în sezonul rece

1 2 jpg jpeg

Fluctua┼úiile de temperatur─â ┼či de umiditate sunt doar c├ó┼úiva dintre factorii care duc la ├«ngustarea c─âilor respiratorii, de unde ┼či nepl─âcerile care se intensific─â toamna ├«n cazul persoanelor astmatice (fie c─â este vorba de astmul alergic sau cel nonalergic). Chiar dac─â, sub tratament, simptomele specifice bolii se reduc sau dispar, acest lucru nu ├«nseamn─â c─â nu mai exist─â riscul de apari┼úie a unei crize astmatice. Toamna ┼či iarna, astmaticii trebuie s─â aib─â mai mult─â grij─â c├ónd vine vorba de tratament, respectiv de preven┼úie. Afec┼úiunea trebuie ┼úinut─â sub control Una dintre primele m─âsuri de precau┼úie pe care le poate lua o persoan─â astmatic─â este s─â ┼úin─â sub control afec┼úiunea. Mai exact, cu ajutorul unor instrumente ┼či materiale educa┼úionale persoana poate observa micile modific─âri ├«n evolu┼úia bolii ┼či poate interveni la timp ├«n cazul agrav─ârii simptomelor.

ÔÇ×O criz─â astmatic─â poate fi prevenit─â prin controlul regulat cu ajutorul unui aparat numit peak flowmetru, instrument care m─âsoar─â c├ót de bine circul─â aerul ├«n pl─âm├óni. Cu ajutorul lui se m─âsoar─â valorile respiratorii diminea┼úa ┼či seara ┼či se noteaz─â ├«ntr-un caietÔÇŁ, recomand─â prof. dr. Florin Mih─âl┼úan, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

Crizele astmatice mai pot fi prevenite ┼či dac─â persoana evit─â pe c├ót posibil factorii declan┼čatori. Printre ace┼čtia se num─âr─â alergenii (├«n cazul astmului alergic), cum sunt praful, mucegaiul, polenul unor plante, dar ┼či infec┼úiile bacteriene sau virale. Acestea din urm─â se pot preveni prin vaccinarea antigripal─â, cea pneumococic─â, dar ┼či prin respectarea schemei zilnice a tratamentului recomandat de medic.

Cum tratezi astmul în sezonul rece - in ce constă tratamentul

Schema individualizat─â de tratament ├«n cazul problemelor astmatice cuprinde dou─â tipuri de medica┼úie: cea pentru preven┼úie ┼či men┼úinere, dar ┼či cea conceput─â pentru atacurile de astm, ambele stabilite de medicul supraveghetor. Pentru prevenirea crizelor, medica┼úia de control cuprinde inhalator cu corticoid sau cu asociere de bronhodilatator ┼či corticoid. ├Än func┼úie de severitatea bolii, se adaug─â ┼či tablete cu antileucotriene ┼či teofiline (ambele sunt clase de medicamente recomandate persoanelor astmatice).

ÔÇ×├Än cazul unei crize este indicat─â administrarea de salbutamol pufuri. Ini┼úial sunt recomandate dou─â pufuri, cu repetare ├«n prima jum─âtate de or─â, dar se poate ajunge p├ón─â la 6-8 pufuri. Dac─â simptomele crizei nu cedeaz─â, o solu┼úie extrem─â este ca pacientul s─â ia 4 tablete de Prednison, asta doar ├«n cazul ├«n care persoana a mai luat medica┼úie pe baz─â de cortizonÔÇŁ, adaug─â medicul pneumolog. Important este s─â se solicite serviciul de urgen┼ú─â dac─â simptomele crizei nu se reduc. Medicul de pe Ambulan┼ú─â este cel care poate aprecia dac─â persoana are sau nu nevoie de internare.

Cum tratezi astmul în cazul in care esti gravida

Dificile pentru orice persoan─â, crizele de astm sunt cu at├ót mai periculoase la gravide. F─âtul depinde de cantitatea de aer respirat─â de mam─â, de aceea privarea de oxigen poate avea consecin┼úe grave asupra lui. ├Än cazul unei gravide care sufer─â de astm este esen┼úial─â monitorizarea ├«n paralel de c─âtre medicul obstetrician, de pneumolog ┼či de cel alergolog. ÔÇ×├Änainte de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â, femeie trebuie s─â mearg─â la un control la medicul pneumolog ┼či s─â fac─â o spirometrie.

Exist─â foarte multe dovezi c─â poate face terapie cu acelea┼či medicamente. O parte dintre corticoizii inhalatori sunt de preferat. Important este ca gravida s─â mearg─â la controale regulate la toate cele trei specialit─â┼úi ┼či s─â evite pe c├ót posibil fumatulÔÇŁ, mai adaug─â medicul pneumolog Florin Mih─âl┼úan.

La ce simptome s─â fii atent

- ├«n cele mai multe cazuri, criza astmatic─â debuteaz─â brusc la contactul cu unul dintre factorii declan┼čatori (viroz─â respiratorie sau alergen);

- persoana are dificultăţi respiratorii (poate respira bine doar când stă aplecată în faţă);

- apare tusea seac─â ┼či respira┼úia devine ┼čuier─âtoare;

- este nevoie ca persoana să facă pauze dese în conversaţie.

ÔÇ×Cam 5-10% din crizele astmatice impun tratament la spital, respectiv terapie intensiv─â. ├Än func┼úie de severitate, criza astmatic─â se pot rezolva ┼či acas─â, cu condi┼úia ca a doua zi medicul specialist s─â fie consultat pentru ajustarea medica┼úieiÔÇŁ, Florin Mih─âl┼úan, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.