Cum se trateaz─â boala inflamatorie pelvin─â

1 2 jpg jpeg

Boala inflamatorie pelvină este o afecţiune care aparent este trecută cu vederea, durerile cauzate de aceasta fiind deseori confundate cu alte neplăceri. Problema de sănătate afectează aproximativ 1,7% din femei, iar anual peste 100.000 de femei devin infertile din cauza acestei boli.

Este considerat─â o afec┼úiune cu transmitere sexual─â, dar poate ap─ârea ┼či ├«n urma unor proceduri invazive la nivelul uterului prin folosirea de instrumente contaminate sau prin dislocarea florei vaginale.

ÔÇ×Aceast─â boal─â poate fi evitat─â prin folosirea m─âsurilor de protec┼úie ├«mpotriva bolilor cu transmitere sexual─â (BTS) deoarece altfel poate duce la complica┼úii ├«n timpul sarcinii sau chiar instalarea infertilit─â┼úii feminine, abcese ├«n zona pelvin─â, peritonite ┼či ├«n cazuri rare poate fi letal─â. Odat─â ce colul uterin a fost infectat cu o BTS, devine mai simplu pentru alte bacterii prezente ├«n vagin s─â p─âtrund─â ┼či s─â infecteze uterul ┼či trompele uterineÔÇŁ, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetric─â-ginecologie la Spitalul Medicover.

Iata cum se trateaz─â boala inflamatorie pelvin─â:

Metodele contraceptive pot favoriza boala

Bolile cu transmitere sexual─â ┼či contaminarea cu chlamydia sunt principalele cauze care duc la apari┼úia afec┼úiunii inflamatorii pelvine. Bine de ┼čtiut este c─â ┼či unele metode contraceptive pot favoriza apari┼úia ei. De exemplu, montarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet). ┼×i du┼čurile vaginale pot cre┼čte riscul de apari┼úie a bolii.

ÔÇ×├Än schimb, folosirea prezervativul ┼či a diafragmei reduc considerabil acest risc. De asemenea, riscul de boal─â inflamatorie pelvin─â este mai ridicat dup─â o na┼čtere, dup─â un avort spontan sau provocat, dar ┼či dup─â anumite interven┼úii chirurgicale, precum dilata┼úie sau chiuretajÔÇť, spune medicul ginecolog.

Pentru depistare se examinează secreţiile vaginale

Pentru a pune diagnosticul de boal─â inflamatorie pelvin─â medicul poate recomanda examenului vaginal digital (prin ecografie transvaginal─â), iar ├«n unele situa┼úii chiar ┼či examinarea laparoscopic─â.

ÔÇ×Dac─â exist─â semne de infec┼úie, se va recolta o prob─â de secre┼úie din interiorul vaginului. Proba va fi analizat─â pentru determinarea microorganismului responsabil de infec┼úie. Femeile care au fost infectate recent cu virusul imunodeficientei umane (HIV) trebuie investigate ┼či pentru alte boli cu transmitere sexual─â, ├«n special gonoree sau infec┼úie cu chlamydia, pentru ca ulterior s─â fie evaluate pentru identificarea bolii inflamatorii pelvine ┼či pentru a primi un tratament adecvat. De asemenea, ┼či partenerul/partenerii sexual(i) trebuie s─â urmeze un tratament pentru aceast─â afec┼úiuneÔÇŁ, adaug─â medicul Silviu Istoc.

Este indicat tratamentul cu antibiotice

Cu c├ót boala inflamatorie pelvin─â este diagnosticat─â mai repede, iar complica┼úiile nu exist─â, cu at├ót tratamentul este mai eficient ┼či mai u┼čor suportat de pacient─â.

Terapia standard const─â ├«n administrarea antibioticelor timp de 14 zile. De┼či persoana poate ├«ncepe s─â se simt─â mai bine este necesar─â administrarea tratamentului pe toat─â durat─â indicat─â de medic.

├Än caz contrar, infec┼úia poate s─â reapar─â. Se recomand─â evitarea raporturilor sexuale p├ón─â la terminarea tratamentului ┼či dispari┼úia infec┼úiei.

Care sunt simptomele specifice bolii inflamatorii pelvine

- durerea în partea de jos a abdomenului;

- senzaţia de presiune constantă în timpul urinării;

- secreţie vaginală anormală (de culoare galbenă-maronie sau verzuie);

- febr─â (peste 38 grade Celsius);

- senzaţia de slăbiciune a întregului corp;

- durere de cap;

- greţuri sau vărsături;

- dureri în timpul contactului sexual (dispareunia);

- sângerări menstruale neregulate.