Cum se manifest─â tulbur─ârile de anxietate

1 2 jpg jpeg

Grijile exagerate care nu-┼úi mai dau pace nu sunt singurele semnale ale unei afec┼úiuni numit─â anxietate. Chiar dac─â pare inofensiv─â, aceast─â tulburare ajunge s─â afecteze treptat digestia ┼či s─â-┼úi dea dureri musculare.

Cum putem controla aceste st─âri ┼či cum ne g─âsim echilibrul emo┼úional, a explicat la Digi 24 medicul C─ât─âlina Hogea, specialist psihiatru.

- Anxietatea este de fapt un proces adaptativ. Corpul ├«ncearc─â s─â fac─â de fapt fa┼ú─â unei situa┼úii stresante. Acest proces a ajuns s─â fie chiar ├«mpotriva propriului corp, ├«n loc s─â ne ajute. Subcon┼čtientul ne avertizeaz─â c─â ceva este ├«n neregul─â.

- Exist─â un nivel normal de anxietate pe care ├«l resim┼úim cu to┼úii ├«n situa┼úii stresante, de exemplu un examen, dar sunt ┼či situa┼úii ├«n care aceste senza┼úii apar zilnic ┼či sunt foarte intense. Pe l├óng─â senza┼úia de nelini┼čte care caracterizeaz─â starea de anxietate, ea se ├«nso┼úe┼čte de semne fizice pe care omul nu ┼či le poate explica ca fiind anxietate ┼či cei afecta┼úi ajung s─â consulte tot felul de specializ─âri. Spre exemplu, vorbim de dureri de cap, amor┼úeli ale m├óinilor, dureri difuze care nu respect─â o zon─â anotomic─â, cele mai frecvente sunt cele cardiologice. Persoana respectiv─â simte c─â ├«i bate inima foarte tare cu dificult─â┼úi de respira┼úie sau b─ât─âi ale inimii exagerate. Nu orice palpita┼úie este semn de anxietate, bine├«n┼úeles.

- Nu este nevoie ├«ntotdeauna de tratament medicamentos. Tratamentul trebuie s─â fie psihoterapia pentru c─â vorbim despre un conflict ├«ntre con┼čtient ┼či subcon┼čtient, ├«ntre ceea ce ne dorim ┼či ceea ce trebuie. Uneori conflictul este at├ót de mare c─â apare anxietatea. Avem nevoie de c├óteva ┼čedin┼úe de terapie pentru a vedea dac─â ne putem adapta cu psihologul la care am ales s─â mergem. Exist─â persoane care nu ies din cas─â din cauza anxiet─â┼úii ┼či atunci avem nevoie de un tratament farmacologic pentru a ajuta persoana respectiv─â s─â dep─â┼čeasc─â ├«n prim─â faz─â aceste simptome ┼či apoi s─â ajung─â la terapie.