Cum se face corect albirea dentară

1 2 jpg jpeg

Chiar şi simpla înaintare în vârstă îngălbeneşte dantura. Acest lucru ni se întâmplă tuturor, dar asta nu înseamnă că nu avem soluţii. În cele ce urmează, găseşti o serie de sfaturi oferite de medicul stomatolog Alexandra Diroescu.

Care e metoda cea mai la îndemână şi utilizată de recăpătare a zâmbetului?

Deşi pe piaţă există o varietate de produse care promit deschiderea culorii dinţilor, cele mai eficiente soluţii le găsiţi în cabinetul medicului stomatolog. Aceste proceduri pot deschide dinţii cu până la 10 tonuri, iar efectul poate dura de la 6 luni până la 2 ani. Avantajul alegerii tehnicii în cabinet este acela că medicul poate controla modul şi zonele în care acţionează substanţa menită să-ţi albească dinţii.

Citeşte şi: Mituri despre albirea corectă a dinţilor

Ce trebuie să ştii înainte de a-ţi albi dantura?

După această procedură, pot să apară câteva efecte secundare trecătoare ca sensibilitatea dentară sau iritaţia gingiilor. Intensitatea lor variază de la pacient la pacient şi pot persista de la câteva zile până la maxim două săptămâni. Pentru ambele probleme există soluţii ca desensibilizanţii profesionali şi preparatele calmante pentru gingii, singura condiţie fiind ca întreg programul să fie condus de personal medical avizat.

Extrapont: Albirea se adresează numai dinţilor naturali, nu şi plombelor, faţetelor sau coroanelor preexistente.

Cum funcţionează albirea dentară?

La baza procedeului stă o soluţie sub formă de gel care se aplică pe suprafaţa dinţilor. Aceasta atacă moleculele colorate aflate în structura smalţului şi a dentinei, molecule responsabile de „pătarea” zâmbetului nostru. Se poate folosi o soluţie concentrată cu efect imediat, în mai puţin de o oră, care se poate activa singură sau prin intermediul unei lămpi sau al laserului, sau o soluţie cu concentraţie mai scăzută ce face parte din kitu-ul pentru acasă. Eficienţa cea mai mare s-a constatat asupra petelor galbene sau maronii şi mai puţin asupra celor gri.

Soluţia este sigură atâta timp cât ea „atacă” moleculele?

Da, este sigură, deoarece ea nu atacă şi structura de baza a dinţilor, o structură minerală puternică. Studiile realizate în marile universităţi au confirmat acest lucru, iar tehnicile şi soluţiile folosite sunt îmbunătăţite permanent pentru a obţine cele mai bune şi fără riscuri rezultate.

Tehnica albirii în cabinet presupune să dedici aproximativ o oră zâmbetului tău. Medicul stomatolog va aplica un material de protecţie la baza dinţilor, pe gingie, astfel încât iritaţiile gingivale să fie cât mai reduse, apoi gelul menit să redea strălucirea danturii. Pentru a funcţiona, substanţa poate avea nevoie de lampă, laser sau de niciuna din acestea două. Rezultatul final este spectaculos, pentru că este imediat, de la 3 pana la 10 tonuri diferenţă.

Citeşte şi: Consumul mare de ceai te-ar putea lăsa fără dinţi

Varianta kit-ului pentru acasă constă în realizarea unor gutiere individualizate pentru dinţii de sus si cei de jos, în care se va aplica gelul pentru albire. Acesta are concentraţie mult mai mică decât cel folosit „in-office”, se aplică între 7 şi 10 ore pe zi, de obicei peste noapte, între 3 şi 8 zile . Controlul substanţei asupra gingiilor nu este la fel de precis, iritaţiile gingivale fiind destul de frecvente. Rezultatul final este asemănător, zâmbetul işi recapătă strălucirea, dar implică puţină răbdare.

Te-ar mai putea interesa: Ce să nu mănânci după albirea dinţilor

Rezultatul nu este definitiv

Indiferent de metoda pe care o alegi, efectul durează între 6 luni şi 2 ani, dar cu cât vei respecta mai mult câteva reguli, cu atât te vei bucura mai mult de o dantură strălucitoare: evitarea alimentelor care pot să păteze (ciocolată, cafea, afine, coacăze, ceai negru sau verde, cacao, vin roşu, băuturi carbogazoase), evitarea fumatului, efectuarea unui air-flow la fiecare 2 luni, asigurarea unei igiene impecabile.

2 jpg jpeg

Dr. Alexandra Diroescu, medic stomatolog, Bucureşti