Cum scapi de pietrele la vezica biliar─â

1 2 jpg jpeg

Vezica biliar─â (colecist sau fiere, ├«n limbajul uzual) este un organ sub form─â de s─âcule┼ú, situat sub ficat. Principala sa func┼úie este de a stoca ┼či de a elimina bila, prin mici canale, care poart─â numele de c─âi biliare.

Bila este un lichid produs de ficat ┼či care are ca sarcin─â digestia gr─âsimilor din alimentele pe care le consum─âm. Calculii (litiaz─â biliar─â) se formeaz─â atunci c├ónd exist─â aglomer─âri de colesterol sau bilirubin─â ├«n bil─â sau c├ónd vezica biliar─â nu se gole┼čte complet. Persoanele sedentare, mai afectate

Cei care consum─â foarte multe gr─âsimi ┼či care nu fac mi┼čcare au un risc mai mare de a face pietre ├«n vezica biliar─â. Femeile au un risc de 2 ori mai mare fa┼ú─â de b─ârba┼úi de a se confrunta cu aceast─â problem─â de s─ân─âtate, ├«ntruc├ót hormonii feminini (estrogenul) cresc nivelul colesterolului. ┼×i femeile care au n─âscut, precum ┼či cele care iau pilule contraceptive risc─â s─â aib─â pietre la vezica biliar─â.

Totodat─â, probabilitatea de a dezvolta litiaza biliar─â este mai mare la: ÔÇ×persoanele de peste 55 de ani, cele ce au sc─âzut rapid ├«n greutate (inclusiv cele care au urmat un tratament chirurgical pentru obezitate - bypass gastric) sau postesc; care au un regim alimentar dezordonat, cu alimenta┼úie bogat─â ├«n gr─âsimi, hipercaloric─â sau care sufer─â de constipa┼úie cronic─â.

Risc crescut de a dezvolta boala o au ┼či persoanele care au niveluri crescute de colesterol ÔÇ×bunÔÇť (HDL) ┼či trigliceride ori care fac un tratament cu estrogeni (post-menopauz─â)ÔÇť, explic─â medicul Simona Farca┼č.

Cum se manifest─â

Principalul simptom al bolii este durerea ├«n partea dreapt─â a abdomenului, sub coaste, de-a lungul spatelui, ┼či ├«n zona um─ârului, ├«mpiedic├óndu-l pe pacient s─â-┼či g─âseasc─â o pozi┼úie confortabil─â.

ÔÇ×Durerea ├«mpiedic─â efectuarea unor mi┼čc─âri respiratorii normale ┼či profunde, dureaz─â de la 15 minute p├ón─â la 24 ore (de regul─â, ┼úine ├«ntre 1 ┼či 5 ore), apare noaptea (fiind at├ót de sever─â ├«nc├ót ├«ntrerupesomnul) sau dup─â meseÔÇť, completeaz─â medicul Simona Farca┼č.

Alte manifest─âri ale bolii:

ÔÇó grea┼ú─â;

ÔÇó v─ârs─âturi;

ÔÇó lipsa poftei de m├óncare;

ÔÇó febr─â ┼či frisoane;

ÔÇó urin─â ├«nchis─â la culoare;

ÔÇó scaun decolorat;

ÔÇó icter.

Se trateaz─â chirurgical

Colecistectomia se efectueaz─â laparoscopic (sau pe cale deschis─â). Cea mai folosit─â este laparoscopic, ├«ntruc├ót are numeroase avantaje:ÔÇ×Utilizeaz─â instrumente cu un diametru foarte mic.

├Än studiile preliminare, acest tip de interven┼úie pare sigur, se asociaz─â cu un nivel sc─âzut de durere, este urmat─â de o perioad─â mai redus─â de recuperare ┼či las─â ├«n urm─â cicatrici de dimensiuni miciÔÇť, explic─â medicul Simona Farca┼č.

Litotri┼úia este o metoda mai rar folosit─â ast─âzi, care presupune utilizarea ultrasunetelor pentru spargerea calculilor biliari ├«n cazul persoanelor ce prezint─â o inflama┼úie cronic─â a vezicii biliare ┼či care nu pot suporta o interven┼úie chirurgical─â.

INFO: Calculii biliari pot atinge dimensiuni foarte mari (cât o minge de golf) sau să aibă mărimea unui bob de mazăre.

Dr. Simona Farca┼č

medic primar medicin─â de familie, Centrul Medical ProVita - Diagnostic ┼či tratament, Bucure┼čti

În timpul puseelor dureroase se pot administra antispastice, antialgice, antiemetice (împiedică vărsăturile) care au rol în ameliorarea simptomatologiei.

Această medicaţie nu va face însă ca pietrele să dispară, pacientul prezentând în timp alte pusee dureroase, cu dezvoltarea complicaţiilor infecţioase (colecistită acută, gangrenă, perforaţie), mecanice (migrarea unui calcul în coledoc cu apariţia icterului) etc. De aceea, tratamentul chirurgical este indicat de la început.

Totu┼či, persoanele ce urmeaz─â o diet─â pentru pierderea rapid─â ├«n greutate pot primi medicamente pentru durere, grea┼ú─â ┼či pentru prevenirea form─ârii calculilor biliari. Acizii biliari ce dizolv─â calculii biliari sunt, de obicei, rezerva┼úi persoanelor la care o interven┼úie chirurgical─â ar fi riscant─â sau acelora ce refuz─â interven┼úia chirurgical─â.