Cum să-ţi desfunzi nasul fără să apelezi la picături
Inhalaţiile cu uleiuri de plante
Inhalaţia aburilor este benefică pentru păstrarea hidratării sinusurilor, un studiu din 2016 arătând că aburii îmbunătăţesc considerabil procesul de curăţare a mucozităţilor nazale. Înainte de culcare, încălzeşte 1 litru de apă într-o cratiţă. Aşază-te pe un scaun şi pune cratiţa pe masă, în faţa ta. Aplecat asupra recipientului, acoperă-ţi capul cu un prosop şi toarnă în apa ferbinte 3-4 picături de ulei de mentă sau de eucalipt (sau poţi lua de la farmacie o sticluţă cu inhalant, care conţine mai multe tipuri de uleiuri). Inspiră aburii 10-15 minute, mai adăugând la jumătatea timpului încă 3-4 picături de ulei.
Clătirea cu soluţie salină
O altă metodă naturală pentru a-ţi desfunda eficient nasul este irigaţia nazală, care poate fi folosită ca tratament inclusiv în afecţiunile sinusale cronice. Amestecă 3 linguriţe de sare cu 1 linguriţă de bicarbonat. Ia 1 linguriţă din amestecul rezultat şi adaug-o într-o ceaşcă de apă călduţă, amestecând bine până se dizolvă. Umple o seringă fără ac cu acest lichid şi, stând aplecat deasupra chiuvetei, pune-ţi mai întâi într-o nară, acoperind-o pe cealaltă, apoi lasă lichidul să se scurgă. Repetă procedeul pentru cealaltă nară. La final, suflă-ţi uşor nasul.
Piperul din mâncare
Ai observat că atunci când mănânci ceva condimentat, începe să-ţi curgă nasul? Dacă sinusurile tale sunt înfundate, la următoarea masă pune-ţi puţin piper în supă sau în altă mâncare caldă. Sau, dacă nu ai răbdare până atunci, fierbe o cană cu apă şi pune în ea un sfert de linguriţă de piper sau pudră de chili. Bea câteva înghiţituri din acest lichid iute, cât de fierbinte suporţi, şi nasul ţi se va desfunda rapid.
Hidratarea corespunzătoare
Când suferi de congestie nazală, e important să te hidratezi corespunzător, cu 2 litri de apă pe zi. Dacă nu bei suficientă apă, pe lângă faptul că vei suferi de dureri de cap, mucusul se va usca şi se va îngroşa. Dacă nu poţi bea apă simplă, adaugă în ea o felie de lămâie sau câteva frunze de mentă tocate.