Cum previi hipertensiunea arterial─â

1 2 jpg jpeg

Evit─â excesul de cofein─â

Ca s─â previi apari┼úia hipertensiunii este important s─â renun┼úi la fumat, s─â incluzi ├«n alimenta┼úia zilnic─â legumele ┼či fructele proaspete, s─â evi┼úi excesul de cofein─â, care nu se g─âse┼čte numai ├«n cafea, ci ┼či ├«n unele b─âuturi carbogazoase. O alt─â schimbarea pe care trebuie s─â o introduci ├«n diet─â este evitarea consumului de sare. Totodat─â, potrivit unui studiu al cercet─âtorilor americani, o por┼úie de c─âp┼čuni sau una de coac─âze consumat─â s─âpt─âm├ónal reduc semnificativ riscul apari┼úiei acestei afec┼úiuni.

Stresul, cauz─â a hipertensiunii

Aceast─â afec┼úiune poate avea nenum─ârate cauze. Printre factorii care duc la apari┼úia bolii se num─âr─â stresul, consumul de alcool, fumatul,dar ┼či v├órsta, c─âci riscul apari┼úiei afec┼úiunii cre┼čte pe m─âsur─â ce ├«mb─âtr├ónim. Tototad─â, femeile care se afl─â la menopauz─â sunt mai predispuse la aceast─â problem─â de s─ân─âtate.

Durerile de cap, printre semnele bolii

Printre semnele care ar trebui s─â te trimit─â la medic, se num─âr─â durerile de cap, st─ârile de somnolen┼ú─â, ┼úiuitul urechilor, tulbur─ârile de vedere ┼či ame┼úelile, mai ales atunci c├ónd te ridici din pat. De asemenea, pot ap─ârea palpita┼úii, transpira┼úii, c├ót ┼či oboseala.

Dac─â nu este ├«ntr-un stadiu avansat, c├óteva schimb─âri ├«n modul de via┼ú─â ┼či ├«n alimenta┼úie vor face ca tensiunea s─â revin─â la normal, ├«n c├óteva s─âpt─âm├óni.

├Än stadiile avansate ale afec┼úiunii, este nevoie ┼či de tratament medicamentos, la recomadarea medicului cardiolog, la care se adaug─â, bine├«n┼úeles, un stil de via┼ú─â s─ân─âtos. Netratat─â, aceast─â afec┼úiune poate duce la infarct, la accident vascular cerebral..