Cum poate fi combătut ficatul gras

1 2 jpg jpeg

Medicii afirmă că se poate vorbi despre steatoza hepatică, cum este cunoscut „ficatul gras“ în termeni medicali, atunci când în compoziţia ficatului se regăseşte 5-10% grăsime. Acest incovenient apare din cauza consumului exagerat de alcool, dar poate fi şi urmarea unor afecţiuni. „Bolile în care steatoza este asociată, de obicei, din stadiile incipiente şi constituie factor de risc sunt: dislipidemiile (creşteri ale nivelului colesterolului şi trigliceridelor), bolile cardiovasculare (cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială), diabetul zaharat, obezitatea, hipotiroidia şi hepatitele cronice virale“, afirmă medicul specialist gastroenterolog Marian Zota, cu competenţe în ecografie, de la Centrul Medical Med-AS din Bucureşti.

Uneori, steatoza hepatică apare şi urmare a consumului de medicamente timp îndelungat.

Este necesară ecografia În majoritatea cazurilor, steatoza hepatică nu prezintă simptome. Chiar şi în situaţia în care acestea apar, ele nu sunt caracteristice (rezistenţă scăzută la efort sau jenă la nivelul ficatului). De aceea, diagnosticul poate fi stabilit numai după efectuarea unei ecografii abdominale şi, la recomandarea medicului, de o puncţie a ficatului.

Alimentaţia echilibrată şi mişcarea, esenţiale

Medicii atrag atenţia că, odată stabilit diagnosticul, fiecare bolnav de steatoză hepatică trebuie să înţeleagă că cea mai importantă măsură terapeutică este respectarea unui stil de viaţă echilibrat, cu renunţarea la consumul de alcool şi cu reducerea aportului caloric. „Atenţie însă, această reducere nu trebuie să genereze scăderi dramatice în greutate în timp scurt, căci acestea pot avea un efect contrar celui scontat“, recomandă medicul Marian Zota. Scăderea ponderală nu trebuie să depăşească 1-3 kg lunar. În acest sens, specialiştii recomandă înlocuirea mâncărurilor grase, procesate, care conţin E-uri sau cele prăjite cu fructe şi legume. Activitatea fizică, practicată de cel puţin trei ori pe săptămână, câte jumătate de oră, ajută şi ea la detoxifierea ficatului.