Cum ne d─âm seama c─â avem probleme cu memoria

1 2 jpg jpeg

Probleme cu memoria. Este normal s─â uit─âm uneori un num─âr de telefon sau numele unui actor, de pild─â. Acest tip gol de memorie survine mai ales din cauza ritmului trepidant al vie┼úii, surmenajului intelectual ┼či tensiunii date de ├«ndeplinirea obliga┼úiilor profesionale.

ÔÇŁNe ├«ngrijor─âm ├«n momentul ├«n care problemele de memorie interfereaz─â cu activit─â┼úile zilnice. Adic─â atunci c├ónd apar probleme de limbaj, uit─âm anuminte cuvinte, apar tulbur─âri de comportament, dezorientare. Pentru asta trebuie s─â mergem la medic ┼či s─â facem o anamnez─â am─ânun┼úit─â at├ót cu pacientul, c├ót ┼či cu apar┼úin─âtorii, familia ┼či apropia┼úii sunt foarte importan┼úi ├«n cazurile de tulbur─âri de memorie. Apoi se realizeaz─â un examen neurologic am─ânun┼úit corelat cu teste neurocognitive, apoi se decide dac─â este nevoie de imagistic─â cerebral─â sau analize de laborator.

Ne antren─âm creierul prin men┼úinerea unei st─âri bune de s─ân─âtate a creierului. Adic─â cititul ├«n fiecare zi, activitate zilnic─â minimum 30 de minute, o alimenta┼úie de s─ân─âtoas─â. Tratamentul celor care sufer─â de probleme cu memoria este unul medicamentos. Din p─âcate boala Alzheimer afectez─â mai mult femeile dec├ót b─ârba┼úii, frecven┼úa este undeva la 60 de aniÔÇŁ a explicat la Digi 24, Bianca Ni┼úu, medic neurolog.