Cum foloseşti corect inhalatorul pentru astm

1 2 jpg jpeg

Probleme de respiraţie, senzaţia de apăsare în piept şi tuse persistentă? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele cu care se confruntă o persoană care suferă de astm. Unele studii au arătat că 2 din 3 persoane care folosesc inhalatorul cu dozimetru îl utilizează incorect. Inhalatoarele pentru astm (cu dozimetru sau cu pudră uscată) permit bolnavilor să-şi introducă medicaţia direct în plămâni, indiferent de locul în care se află sau momentul zilei. Deşi în ultima perioadă industria farmaceutică a introdus pe piaţa modele variate ale dispozitivelor pentru astm, cel mai întâlnit este inhalatorul cu dozimetru.

Inhalatorul cu dozimetru

Spre deosebire de adulţi, copiii au nevoie de supraveghere continuă când vine vorba de utilizarea inhalatorului. Primul pas în folosirea acestuia este să scoţi capacul inhalatorului şi să îl ţii în poziţie verticală, după care să îl agiţi de 5-6 ori. La unele inhalatoare trebuie ataşat şi pulverizatorul din plastic, care are rolul de a nu lăsa să se piardă în aer medicamentul. Persoana care îl foloseşte poate să ţină capul drept, fie puţin aplecat spre spate, după care trebuie să-şi ţină respiraţia pentru o clipă. În acest timp introduci capătul pulverizatorului în gură, eliberezi medicamentul şi inhalezi timp de 5-7 secunde. Ulterior, încercă să-ţi ţii respiraţia pentru 7-10 secunde, după care începi să expiri pe nas.

Pentru bebeluşii este indicat nebulizatorul

O altă variantă a inhalatorului întâlnită pe piaţă este şi nebulizatorul. Pentru persoanele care nu pot folosi inhalatorul sau pentru bebeluşii este recomandat nebulizatorul. Acesta include şi o pompă, care are rolul de a transforma medicamentul într- o burniţă fină, care poate fi inhalată mult mai uşor .

Neţinut sub control, astmul poate ,,da peste cap” viaţa persoanelor diagnosticate. Însă cu tratamentul corespunzător, pacienţii pot duce un stil de viaţă normal, având posibilitatea să reia activităţile întrerupte în momentul apariţiei bolii.