Cum a avansat medicina în ultimul secol: de la îngrijiri discriminatorii, la tratamente personalizate

1 sistemul de sanatate jpg jpeg

Medicina modern─â a contribuit la o cre┼čtere semnificativ─â a speran┼úei de via┼ú─â, care ├«n anii 1800 era de doar 36 de ani.

├Än ultimul secol, schimb─ârile sociale ┼či tehnologice au modificat ├«n bine felul ├«n care pacien┼úii sunt trata┼úi ├«n spitale. P├ón─â la finalul anilor 1960, ├«n spitale se practica segregarea rasial─â, astfel c─â unii pacien┼úi nu aveau parte de tratamente eficiente. De asemenea, grupurile religioase au fost nevoite s─â-┼či deschid─â spitale proprii, astfel ├«nc├ót restric┼úiile alimentare s─â fie respectate at├ót de personal, c├ót ┼či de pacien┼úi, ceea ce nu se ├«nt├ómpla anterior.

Tehnologia ÔÇô beneficiu major pentru sistemul de s─ân─âtate

Durata ┼čederiii ├«n spital pentru recuperarea dup─â anumite opera┼úii a sc─âzut, ├«n ultimii ani, datorit─â progreselor tehnologice. Acest lucru este ├«n beneficiul pacien┼úilor, deoarece riscul de a fi expus la germeni ┼či erori medicale este mai sc─âzut. Dac─â, ├«n trecut, o femeie st─âtea p├ón─â la 10 zile ├«n spital dup─â o na┼čtere, ast─âzi, externarea se poate face ├«n doar 24 de ore. F─âr─â tehnologia care se folose┼čte ├«n prezent ├«n spitale, medicilor le-ar fi mai greu s─â pun─â un diagnostic, uneori chiar imposibil. Astfel, tehnologia a avut un impact puternic asupra evolu┼úiei medicinei. 

Comunicarea ÔÇô un efect pozitiv al progresului tehnologic

Datorit─â tehnologiei, modul de comunicare a fost puternic influen┼úat. Ast─âzi, spitalele pot comunica u┼čor ┼či pot avea acces la fi┼čele medicale ale pacien┼úilor. Totul este digitalizat, astfel c─â informa┼úiile sunt mai u┼čor de g─âsit. Iar un spital bine organizat ├«nseamn─â ┼či o mai bun─â asisten┼ú─â medical─â.

De asemenea, comunicarea dintre medici ┼či pacien┼úi s-a ├«mbun─ât─â┼úit semnificativ ├«n ultima sut─â de ani. ├Än prezent, medicii le ofer─â mai multe informa┼úii pacien┼úilor, ├«mpreun─â cu care stabilesc un tratament adecvat.

Progresul tehnologic nu se opre┼čte, ├«ns─â, aici. Zilnic se caut─â solu┼úii pentru ├«mbun─ât─â┼úirea sistemului medical din ├«ntreaga lume ┼či se ├«ncearc─â identificarea unor noi concepte care s─â vin─â ├«n sprijinul pacien┼úilor.

Concierge-ul medical ÔÇô un trend medical ├«n sprijinul pacientului

Un concept nou pentru pia┼úa medical─â rom├óneasc─â este concierge-ul medical. Ce presupune aceast─â nou─â tendin┼ú─â? Pe scurt, pacien┼úii pl─âtesc o tax─â suplimentar─â pentru a beneficia de ├«ngrijire personalizat─â, acces la cei mai buni speciali┼čti, reduceri semnificative la clinici ┼či spitale, inclusiv acces prioritar la medicii cei mai performan┼úi, acolo unde timpul de a┼čteptare poate dep─â┼či chiar ┼či 3 luni.

Conceptul de concierge medical a fost introdus ├«n 1996, c├ónd un medic din Seattle a decis s─â le cear─â pacien┼úilor s─â pl─âteasc─â o tax─â fix─â ├«n schimbul a ceea ce el numea ÔÇ×medicin─â extrem de atent─âÔÇť. Acest lucru i-a permis s─â nu se bazeze doar pe taxele pentru serviciu, care erau reglementate de companiile de asigur─âri. ├Än timp, ideea a c─âp─âtat amploare, iar, ├«n prezent, exist─â servicii de concierge medical peste tot ├«n lume.

├Än sistemul medical tradi┼úional, un medic acord─â ├«n jur de 10-15 minute evalu─ârii unui pacient, din cauza num─ârului mare de consulta┼úii pe care trebuie s─â le fac─â, av├ónd ├«n ├«ngrijire ├«n jur de 2.000 de persoane. Pe de alt─â parte, ├«n concierge-ul medical, speciali┼čtii pot petrece mai mult timp cu un pacient, iar selec┼úia medicilor prestatori este extraordinar de atent─â, baz├óndu-se exclusiv pe performan┼úa acestora. Ideea de baz─â a acestui nou concept este asisten┼úa medical─â preventiv─â. Astfel, un pacient are acces la solu┼úii medicale integrate, medicii anticip├ónd nevoile sale printr-o abordare personalizat─â. De asemenea, i se acord─â acces la consiliere 24 de ore din 24 ┼či asisten┼ú─â pas cu pas, prin alocarea unui navigator de pacient, care poate chiar s─â ├«nso┼úeasc─â pacien┼úii la clinicile ┼či spitalele selectate.

A┼čadar, tehnologia ┼či comunicarea sunt cei doi factori care au avut contribu┼úii majore ├«n sistemul de s─ân─âtate ┼či se afl─â ├«ntr-o str├óns─â leg─âtur─â. Progresul rapid al medicinei a fost consolidat de comunicarea dintre oamenii de ┼čtiin┼ú─â din ├«ntreaga lume. Prin publica┼úii, conferin┼úe ┼či, mai t├órziu, prin intermediul mediilor digitale, ace┼čtia au f─âcut schimb de idei ┼či au contribuit la ├«mbun─ât─â┼úirea sistemului de s─ân─âtate.

Surs─â foto: Dmytro Zinkevych/ Shutterstock