Consumul de aspirin─â, nociv pentru persoanele s─ân─âtoase

1 2 jpg jpeg

Persoanele s─ân─âtoase care iau zilnic aspirin─â, sper├ónd s─â previn─â producerea accidentelor cardiovasculare, sunt expuse unui risc crescut de declan┼čare a hemoragiilor, potrivit unui studiu britanic. Acest studiu nu contest─â binefacerile aspirinei ├«n cazul persoanelor ce prezint─â riscuri cardiovasculare, prin efectul ei anticoagulant, ci dore┼čte s─â trag─â un semnal de alarm─â ├«n ceea ce prive┼čte consumul regulat de aspirin─â de c─âtre persoanele s─ân─âtoase.

Potrivit cercet─âtorilor, persoanele care nu au fost diagnosticate cu o maladie arterial─â sau cardiac─â ┼či nu prezint─â simptome ale acestora nu ar trebui s─â ia aspirin─â, deoarece riscul de producere a unor hemoragii poate fi mai mare dec├ót binefacerile aduse de acest medicament.

Studiul a fost coordonat de profesorul Gerry Fowkes, de la Universitatea din Edinburgh, ┼či a fost prezentat la sf├ór┼čitul s─âpt─âm├ónii trecute la congresul Societ─â┼úii europene de cardiologie, desf─â┼čurat ├«n Barcelona.

La studiu au participat 3.500 de b─ârba┼úi ┼či femei, cu v├órste cuprinse ├«ntre 50 ┼či 75 de ani, f─âr─â antecedente cardiovasculare, c─ârora li s-a administrat zilnic fie 100 de miligrame de aspirin─â, fie un placebo. Ace┼čti pacien┼úi au fost monitoriza┼úi timp de opt ani.

Nu au existat diferen┼úe ├«ntre num─ârul atacurilor cardiace ┼či cerebrale ├«nregistrat ├«n cadrul celor dou─â grupuri. ├Än schimb, 2% dintre persoanele care au primit aspirin─â au f─âcut hemoragii interne, fa┼ú─â de doar 1,2% dintre cele care au primit un placebo.