Colesterolul, bun ┼či pentru creier

1 2 jpg jpeg

Cercet─âtorii din Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia c─â persoanele de peste 65 de ani care prezint─â ├«n organism concentra┼úii mari de HDL beneficiaz─â de o sc─âdere cu 60% a riscului de a se ├«mboln─âvi de Alzheimer, comparativ cu persoanele de aceea┼či v├órst─â care au concentra┼úii sc─âzute de HDL ├«n organism.

Descoperirea ar putea fi utilizat─â ├«n viitor ca un mijloc de prevenire a declan┼č─ârii maladiei Alzheimer, boal─â degenerativ─â a creierului, ├«n prezent incurabil─â, care afecteaz─â peste 26 de milioane de persoane pe plan mondial.

Voluntarii care prezentau ├«n organism o concentra┼úie de HDL de peste 60 de unit─â┼úi sunt expu┼či celor mai mici riscuri de a se ├«mboln─âvi de Alzheimer. O concentra┼úie de 55 de unit─â┼úi de HDL ├«n s├ónge poate fi ob┼úinut─â relativ u┼čor, printr-o schimbare de diet─â ┼či prin practicarea exerci┼úiilor fizice. Anumite medicamente, precum niacina - o vitamin─â din complexul B3-, sunt capabile s─â creasc─â concentra┼úia de HDL din organism cu p├ón─â la 25%.