Ciuperca unghiei - Simptome şi tratament

1 ciuperca unghiei simptome si tratament jpg jpeg

Este foarte contagioasă şi se dezvoltă în medii calde şi umede, cum ar fi festiarele şi duşurile de la piscine sau de la sălile de sport.

Ciuperca unghiei/piciorului - simptome

Cum arată ciuperca piciorului? Este vorba despre o iritaţie roşie cu mâncărime între degetele de la picioare, care se pot transforma în băşici. De asemenea, aceasta se poate răspândi la unghiile degetelor de la picioare, fâcându-le să capete culoarea galbenă şi să fie solzsoase. Cel mai important este să menţii zona afectată răcoroasă şi uscată. În plus, trebuie să acorzi o atenţie deosebită igienei, deoarce ciuperca se poate întinde şi sub unghii, făcând ca infecţia să se întindă între degete.

Unghiile de la picioare pot deveni:

  • de culoare galbena sau maron
  • albe, moi, ca o pudra
  • ingrosate sau crescute in exces
  • friabile, sfaramicioase sau neregulate

Există câteva remedii naturiste care te pot ajuta să scapi de această problemă. Iată despre ce este vorba:

Gălbenele şi smirna au proprietăţi antifungice şi se pot aplica direct pe piele, sub formă de tincturi. Iată cum se prepară: ai nevoie de 100 de grame de plante uscate sau de 300 de grame de plante proaspete, 250 ml de votcă şi 100 de ml de apă.

Pune într-un borcan o treime din cantitatea de plante, amestecă apa şi alcoolul şi apoi toarnă amestecul obţinut peste plante. Lasă plantele să se îmbibe în lichid timp de o săptămână, apoi strecoară şi elimină plantele.

Se îmbibă o bucată de material curat în tinctură şi se aplică pe zona afectată. Tinctura de gălbenele sau smirnă se poate cumpăra şi din farmacii.

Şi sucul de aloe verde poate fi de ajutor în această situaţie. Mai poţi bea ceaiuri cu proprietăţi antifungice şi diareice, precum cimbrul, muşeţelul, gălbenelele sau trandafirul.

Prepară o infuzie concentrată de gălbenele şi cimbru sau de ghimbir şi scorţişoară. Pune această infuzie într-un lighean şi bagă-ţi acolo picioarele, de două ori pe zi, timp de 15 minute. Apoi, usucă-le bine şi aplică pudră antifungică. Poţi adăuga în această infuzie şi oţet de mere. Acesta are proprietatea de a echilibra pH-ul pielii (acesta fiind afectat de către ciuperca piciorului).

- Nu împărţi prosopul cu alte persoane;

- Poartă papuci din plastic în vestiare şi la duşuri;

- Spală-ţi zilnic picioarele şi şterge-le între degete;

- Nu purta pantofi sau adidaşi fără şosete;

- Schimbă-ţi zilnic şosetele sau ciorapii.