Celulele stem, speranţă de terapie în boli grave

1 2 jpg jpeg

Celulele stem sunt ingredientele primare ale corpului. Ele se dezvolt─â ├«ntr-o varietate de celule, necesare form─ârii creierului, inimii ┼či a altor organe. Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate provenind dintr-o singur─â categorie de celule: cele stem.

├Än via┼úa intrauterin─â, celulele stem sunt responsabile de formarea ┼či dezvoltarea f─âtului, iar dup─â na┼čtere, de re├«nnoirea ┼či de repararea ┼úesuturilor ┼či organelor. Prin transplantul ├«n organismul bolnavului, ele pot imita alte celule ale organismului, ├«mbun─ât─â┼úind astfel activitatea organelor afectate ┼či ref─âc├ónd ┼úesuturile lezate sau pierdute ├«n urma unor afec┼úiuni.

Ce boli pot trata

De ani ┼či ani, oameni de ┼čtiin┼ú─â din lumea ├«ntreag─â desf─â┼čoar─â cercet─âri intensive, pentru a afla c├ót mai multe despre stimulii care determin─â celulele stem s─â se dezvolte ├«ntr-un anumit tip de ┼úesut. P├ón─â acum exist─â 80 de boli grave standardizate, ├«n care celulele stem se pare c─â dau rezultate.

De pild─â, celulele stem fun┼úioneaz─â ca o veritabil─â ÔÇ×trus─â de reparareÔÇŁ a creierului, dup─â cum au ar─âtat studiile. Abilitatea lor de a se transforma le d─â un poten┼úial imens pentru repararea leziunilor cerebrale. Au fost deja folosite pentru tratarea unor pacien┼úi cu accident vascular cerebral, care, ├«n urma inser─ârii de celule stem ├«n apropierea p─âr┼úii lezate a creierului, ┼či-au rec─âp─âtat ├«ntr-o m─âsur─â semnificativ─â for┼úa membrelor. Altor pacien┼úi, tratamentul le-a restabilit vorbirea.

┼×i celulele sangvine sunt produse tot din celule stem, aflate ├«n m─âduva osoas─â. De aceea, o metod─â de tratare a leucemiei este distrugerea tuturor celulelor stem afectate, cu doze mari de citostatice, apoi refacerea s├óngelui printr-un transplant de celule stem, din care pot fi produse celule sangvine s─ân─âtoase. Transplantul de celule stem poate fi alogenic ÔÇô c├ónd se realizeaz─â cu celule stem donate de o alt─â persoan─â ÔÇô sau autolog ÔÇô c├ónd sunt folosite chiar celule stem ale pacientului, extrase din s├óngele s─âu. Donatorul prime┼čte un tratament cu factori de cre┼čtere, care stimuleaz─â produc┼úia de celule stem. Apoi, este conectat la un aparat numit separator de celule, care extrage celule stem s─ân─âtoase din s├ónge. Celulele extrase pot fi congelate ┼či p─âstrate p├ón─â c├ónd este nevoie de ele.

În ce stadiu a ajuns cercetarea

├Än prezent, speran┼úele oamenilor de ┼čtiin┼ú─â se leag─â de a┼ča-numitele celule stem reprogramate (sau IPS). Acestea au cele mai importante propriet─â┼úi ale celulelor stem embrionare, dar pot fi ob┼úinute ├«n laborator, din celulele corpului adult, ┼či au capacitatea de a se dezvolta ├«n orice fel de ┼úesut. ├Än luna martie a acestui an, o echip─â de chirurgi din ora┼čul japonez Kobe a anun┼úat c─â a realizat primul transplant de celule de retin─â care au fost produse din celule stem IPS ale unui donator.

De asemenea, cercet─âtori de la ┼×coala Medical─â Harvard au creat ├«n laborator celule stem modificate genetic, pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.Aceste celule produc toxine care ucid celulele canceroase, dar ├«n acela┼či timp sunt capabile s─â reziste ele ├«nsele efectelor otr─âvii pe care o produc ┼či s─â nu afecteze celulele s─ân─âtoase. Noua tehnic─â de tratament, considerat─â de speciali┼čti viitorul trat─ârii cancerului, a fost testat─â pe ┼čoareci, iar cercet─âtorii sper─â c─â, ├«n urm─âtorii ani, va putea fi verificat─â ┼či ├«n studii clinice.

În vara aceasta, o echipă de cercetători de la universitatea din Oxford a anunţat că a dezvoltat o nouă metodă de generare a celulelor stem, utilizând tehnologia printării 3D. Dacă ar funcţiona, descoperirea ar putea oferi medicinei, în viitor, tehnologia necesară înlocuirii sau reparării părţilor corpului omenesc afectate de boli, existând chiar posibilitatea înlocuirii organelor afectate de cancer.

P├ón─â atunci, exper┼úii avertizeaz─â c─â ofertele de terapii vindec─âtoare cu celule stem trebuie analizate ┼či tratate cu pruden┼ú─â. ├Äntr-o declara┼úie recent─â, Societatea Interna┼úional─â pentru Cercetarea Celulelor Stem (ISSCR) afirma ca este ÔÇ×profund ├«ngrijorat─â de faptul c─â exist─â ├«n toat─â lumea oferte de terapii cu celule stem, a c─âror siguran┼ú─â ┼či eficacitate nu a fost ├«nc─â demonstrat─â.ÔÇŁ

┼×tia┼úi c─â...?

ÔÇŽprimele celule stem embrionare au fost izolate de la ┼čoareci, ├«n 1981? ├Än anul 1988, cercet─âtorul american James Thomson, de la Universitatea din Wisconsin, a reu┼čit s─â ob┼úin─â primele celule stem din embrioni umani.

ÔÇŽaproximativ 7% dintre p─ârin┼úii din Rom├ónia recolteaz─â celule stem anual din cordonul ombilical la na┼čterea bebelu┼čilor? Valoarea unui kit de recoltare este de circa 1.000 euro.