Cele mai noi tratamente pentru boala Parkinson

1 2 jpg jpeg

Considerată cea mai frecventă boală a vârstnicilor după Alzheimer, Parkinson afectează aproximativ 4 milioane de persoane din întreaga lume, potrivit statisticilor din domeniu. La nivel naţional, aproape 72.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu această afecţiune. Boala afectează diferit fiecare pacient în parte.

├Än timp ce la unii dintre ei, tremurul ┼či problemele de echilibru se instaleaz─â ├«n timp ┼či boala este diagnosticat─â la maturitate, la al┼úii simptomele pot ap─ârea ├«nc─â din perioada copil─âriei, fie se pot agrava ├«ntr-un timp relativ scurt.

Problemele de echilibru, un prim semn al bolii

Boala Parkinson apare ca urmare a distrugerii lente ┼či progresive a neuronilor din zonele creierului implicate ├«n controlul mi┼čc─ârilor, de aceea pacientul ├«ncepe s─â tremure (chiar ┼či atunci c├ónd m├óna este ├«n repaus) ┼či s─â aib─â probleme de echilibru. ├Än plus, el poate ├«nt├ómpina ┼či dificult─â┼úi la ├«nghi┼úire, tulbur─âri de memorie (inclusiv confuzie), fie resimte senza┼úia continu─â de oboseal─â sau de somnolen┼ú─â.

Cumulate, toate aceste nepl─âceri ajung s─â afecteze nu doar starea fizic─â, ci ┼či pe cea psihic─â a persoanei, ea fiind mult mai vulnerabil─â ├«n fa┼úa depresiei ┼či a st─ârilor de anxietate. De aceea, ├«n cele mai multe cazuri, bolnavul ajunge s─â aib─â nevoie de suportul persoanelor din jurul lui.

Terapia cu Duodopa se indică în stadiile avansate

Dintre variantele de tratament, terapia cu levodopa este considerat─â standardul de aur ├«n boala Parkinson. Duodopa (combina┼úia dintre medicamentele levodopa ┼či carbidopa) este gelul intestinal care se recomand─â ├«n fazele avansate ale bolii.

ÔÇ×Gelul se administreaz─â cu ajutorul unei perfuzii portabile direct ├«n duoden (prima parte a intestinului sub┼úire), fie printr-un tub ├«n jejun (segment central al intestinului sub┼úire). ├Änainte de instalarea pompei se introduce un tub prin nas pentru ajustarea ┼či stabilirea dozei ├«n vederea ob┼úinerii unui r─âspuns clinic optimÔÇŁ, explic─â Ludmila Botnaru, medic specialist neurolog la Re┼úeaua Privat─â de S─ân─âtate Regina Maria din Bucure┼čti.

Pentru a evita eventualele complicaţii (dislocarea sau răsucirea tubului, apariţia infecţiilor), procedura se realizează în clinicile de neurologie.

INFO: Iniţial, terapia cu levodopa este recomandată singură, după care în combinaţie cu alte medicamente.

Electrostimularea ÔÇ×blocheaz─âÔÇť tremurul

O alt─â variant─â de tratament pentru pacien┼úii cu Parkinson este electrostimularea profund─â a creierului. Procedura presupune implantarea unor electrozi ├«n zona cerebral─â responsabil─â de mi┼čcare.

La rândul lor, electrozii emit impulsurile electrice, astfel încât semnalul care cauzează tremurul să fie blocat. Intervenţia propriu-zisă de implantare a electrozilor durează în medie 6-15 ore, iar pacientul are nevoie de o perioadă de până la un an ca să se acomodeze acestor schimbări.

INFO: Electrostimularea profund─â a creierului este indicat─â persoanelor care sufer─â de o form─â sever─â a bolii.

Pompa cu amorfin─â, tratament portabil

De ajutor pentru persoanele care sufer─â de Parkinson este ┼či tratamentul cu apomorfin─â (molecul─â asem─ân─âtoare cu dopamina ÔÇô boala este cauzat─â de lipsa acestei substan┼úe).

Mai exact, apomorfina este administrat─â prin intermediul unei pompe portabile de dimensiuni mici. Ea este plasat─â ├«n zona abdomenului, iar printr-un ac fin se elibereaz─â substan┼úa direct ├«n ┼úesutul gras de la acest nivel. ├Än func┼úie de indica┼úiile medicului, ea se administreaz─â ├«n mai multe reprize ┼či ajut─â la reducerea simptomelor bolii.

Pompa se monteaz─â de c─âtre medici ├«n clinicile de specialitate, iar pacientul este instruit cum s─â o foloseasc─â. Important de ┼čtiut este c─â apomorfina, spre deosebire de morfin─â, nu provoac─â dependen┼ú─â.

INFO: Terapia este indicat─â doar atunci c├ónd medicamentele orale nu-┼či fac efectul.

Ludmila Botnaru, medic specialist neurolog, Re┼úeau Privat─â de S─ân─âtate Regina Maria, Bucure┼čti

Parkinson este o boală neurodegenerativă determinată de reducerea sintezei sau formării unei substanţe neuromediator, dopamina, cu rol în reglarea motilităţii.

Dintre terapiile indicate, cea cu gelul duodopa este contraindicat─â persoanelor care sufer─â ┼či de alte afec┼úiuni: cardiovasculare, pulmonare, insuficien┼ú─â renal─â sau hepatic─â, accident vascular, tulbur─âri cognitive majore sau probleme endocrine. Printre cele mai ├«nt├ólnite reac┼úii adverse ale acestei terapii se num─âr─â hipotensiunea ┼či somnolen┼úa excesiv─â.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽ agitarea unui deget, scrisul mic sau aglomerat, dificult─â┼úile de mers sau ├«ncovoierea spatelui sunt simptomele ale bolii Parkinson?