Cele mai eficiente tratamente în caz de dureri de spate

1 2 jpg jpeg

În cele mai multe cazuri, tratamentul în cazul durerilor de spate constă într-o asociere de şedinţe de fizio- şi kinetoterapie cu tratamentul medicamentos de scurtă durată.

„Pe termen lung, tratamentul poate presupune : continuarea exerciţiilor de gimnastică medicală la domiciliu, evitarea menţinerii unor poziţii fixe pe perioade lungi (statul pe scaun, nemişcat, la birou), slăbirea sau evitarea creşterii în greutate, adaptarea scaunului de la birou/a tipului de saltea şi a pernelor, renunţarea la activităţile fizice care pot produce suferinţă la nivelul coloanei vertebrale (sporturi de contact, activităţi ce presupun ridicări repetate de greutăţi, activităţi cu vibraţii etc.), purtarea un orteze lombare („lombostat”) etc.”, explică medicul ortoped Codrin Huszar. Dr. Lelia Hagiu medic specialist reumatolog, Regina Maria Sun Plaza, Bucureşti La primul episod de durere, este foarte probabil ca simptomele să treacă treptat de la sine, chiar şi fără ajutorul medicaţiei. Dacă durerea persistă, se accentuează sau apar crize ulterioare, este indicat ca persoana în cauză să apeleze la ajutor medical.

În timpul consultaţiei se va efectua un examen fizic riguros, dar se vor căuta şi cauzele care au determinat apariţia durerilor. În cazul unui efort fizic, a unei poziţii vicioase la locul de muncă sau a obezităţii, tratamentul va începe chiar cu corectarea acestora. Dacă durerea este intensă, medicul va prescrie tratament medicamentos.

Cele mai frecvente medicamente folosite pentru calmarea durerilor de spate sunt antiinflamatoriile nonsteroidiene şi steroidiene, antialgicele, relaxantele musculare, rareori antidepresive. Folosirea acestor medicamente pe termen lung sau abuzul acestora nu este recomandat, întrucât se poate asocia cu reacţii adverse în special gastrointestinale şi cardiovasculare.

Eficiente în reducerea intensităţii durerii, medicamentele nu sunt o soluţie pe termen lung în tratarea durerilor de spate.

Paracetamolul poate fi luat în cazul dureruilor uşoare şi moderate. Este foarte important să nu se depăşească doza maximă de 4 g pe zi (nu se ia mai mult de o doză la fiecare 4 ore). Durata tratamentului cu paracetamol nu trebuie să depăşească o săptămână.

Antiinflamatoarele (ibuprofen, ketoprofen) sunt indicate în durerile de spate de origine inflamatoare (sciatică, artroză). Este indicat ca acestea să fie luate pe o perioadă scurtă, cel mult o săptămână, date fiind efectele secundare (probleme gastrice, agravarea ulcerului).

Se pot lua cel mult 2 comprimate de ibuprofen pe zi, cel mult 6 zile. De asemenea, se pot aplica pe locul dureros şi geluri antiinflamatoare, acestea fiind mai puţin eficiente decât medicamentele. Nu abuza însă de astfel de geluri, pentru că pot da arsuri pe piele.

Miorelaxantele sunt de ajutor în cazul în care durerea de spate este provocată de contractură musculară (lumbago). Infiltraţiile sunt indicate în special în durerile sciatice, mai ales dacă tratamentul cu antiinflamatoare nu a avut efectul scontat.

Acestea ajută la reducerea inflamaţiei, scăzând intensitatea durerii. Mai exact, se injectează o substanţă anestezică şi un antiinflamator steroidian în locul dureros.

În primele 48 de ore de la apariţia lombalgiei...

• este bine să se aplice pe locul dureros comprese reci (gheaţă sau obiecte de la frigider, înfăşurate într-un material textil). Nu este indicată căldura în această etapă, pentru că poate agrava inflamaţia.

• zona afectată trebuie menţinută în repaos, fără a fi însă nevoie de stat în pat, evitându-se mişcările bruşte.

• se pot administra oral sau local analgezice sau antiinflamatoare care se pot elibera fără reţetă. Citeşte indicaţiile de pe prospect şi nu depăşi dozele.

√ durerea nu a trecut după 48 de ore

√ nu îţi poţi relua activităţile obişnuite

√ simptomele se agravează, iar durerea iradiază în mâini şi picioare. Apar febră, tuse, frisoane şi stare de rău general.