┬źCeasul biologic┬╗ ar putea fi oprit la 50 de ani

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Ceasul biologicÔÇŁ ar putea s─â fie oprit la v├órsta de 50 de ani, ├«n viitor, ├«n condi┼úiile ├«n care cercet─âtorii inten┼úioneaz─â s─â le ofere pensionarilor implanturi durabile ┼či ┼úesuturi realizate din propriile lor celule. Potrivit cercet─âtorilor, jum─âtate dintre bebelu┼čii n─âscu┼úi ├«n prezent pe teritoriul britanic vor atinge v├órsta de 100 de ani, ├«ns─â corpurile lor se deterioreaz─â.

Exper┼úii de la Universitatea Leeds cheltuiesc peste 55 de milioane de euro pe parcursul a cinci ani de cercetare, inten┼úion├ónd s─â le ofere pensionarilor ┼úesuturi crescute din celulele acestora ┼či implanturi durabile. Astfel, ┼čolduri, genunchi ┼či valve cardiace sunt punctele de plecare, ├«ns─â cercet─âtorii vor ca majoritatea p─âr┼úilor corpului care se deterioreaz─â o dat─â cu trecerea timpului s─â poat─â fi ├«nlocuite.

Institute of Medical and Biological Engineering a realizat deja un transplant de ┼čold care ar trebui s─â dureze ├«ntreaga via┼ú─â, ├«n loc de maxim 20 de ani, c├ót este durata de via┼ú─â a protezelor.

Combina┼úia unui aliaj cobalt-crom ┼či o bil─â ceramic─â ├«nseamn─â c─â ├«ncheietura ar trebui s─â reziste cu u┼čurin┼ú─â la cele 100 de milioane de pa┼či pe care o persoan─â ├«n v├órst─â de 50 de ani urmeaz─â s─â ├«i fac─â p├ón─â la a 100-a aniversare.

Pe de alt─â parte, Eileen Ingham ┼či echipa ei au dezvoltat o modalitate unic─â de a permite corpului s─â se ├«ntinereasc─â singur. Conceptul presupune realizarea de ┼úesuturi transplantabile, chiar organe, pe care organismul le poate face singur, ceea ce previne problema respingerii.