Ce presupune terapia de înlocuire a nicotinei

1 2 jpg jpeg

Terapia de substitu┼úie nicotinic─â asigur─â corpului o doz─â mic─â de nicotin─â (├«ns─â suficient─â pentru ca simptomele sevrajului s─â nu mai apar─â), nu ├«ns─â ┼či chimicalele din ┼úig─âri.

ÔÇ×Produsele cu nicotin─â (tablete, inhalatoare, sprayuri nazale, plasturi ┼či gum─â) fac parte din arsenalul terapiei de substitu┼úie nicotinic─â, menit─â s─â ajute fum─âtorii s─â se lase de fumat. ├Äi ajut─â ├«n mai multe moduri. ├Än primul r├ónd, le amelioreaz─â o parte din simptomele legate de dependen┼úa fizic─â (reduc├ónd stresul, anxietatea, nevoia imperioas─â de a fuma etc.), datorit─â faptului c─â le furnizeaz─â concentra┼úii constante ┼či mici de nicotin─â ├«n s├ónge. ├Än al doilea r├ónd, par s─â desensibilizeze treptat receptorii de nicotin─â, astfel ├«nc├ót, dac─â o persoan─â fumeaz─â ├«n cursul tratamentului, gradul de satisfac┼úie ob┼úinut per ┼úigar─â scadeÔÇŁ, explic─â medicul specialist pneumologie Diana Ionela Pascal. ├Än timpul tratamentului cu astfel de produse nu se fumeaz─â!

Plasturii se aplic─â pe piele, eliber├ónd astfel nicotina. Ace┼čtia au diverse concentra┼úii, cei cu concentra┼úie mai mare fiind rezerva┼úi fum─âtorilor de peste 20 de ┼úigarete pe zi.

ÔÇ×Se ├«ncepe cu doza mare-medie de nicotin─â, 1 plasture/zi, 4 s─âpt─âm├óni, apoi se scade doza treptat la fiecare lun─â, astfel ├«nc├ót tratamentul poate dura de la c├óteva s─âpt─âm├óni p├ón─â la 3-5 luni. Exist─â, desigur, efecte secundare: tulbur─ârile de somn, durerile de cap ┼či grea┼úa. Pot ap─ârea ┼či irita┼úii cutanate la locul aplic─ârii (plasturele se aplic─â pe zone curate, f─âr─â p─âr; se schimb─â zona zilnic, plasturele se pune la aceea┼či or─â ┼či nu se revine pe acelasi loc timp de 7 zile)ÔÇŁ, afirm─â medicul specialist pneumologie Diana Ionela Pascal.

Guma de mestecat presupune absorb┼úia nicotinei prin mucoasa bucal─â. Are concentra┼úii diferite, de 2 mg sau 4 mg, aceasta din urm─â fiind indicat─â fum─âtorilor ÔÇ×├«nr─âi┼úiÔÇŁ. Se mestec─â 20-30 de minute, p├ón─â se simte un gust piperat, dup─â care se ┼úine c├óteva minute ├«ntre gingii ┼či obraz, gest care asigur─â absorb┼úia nicotinei. Tratamentul cu gum─â de mestecat dureaz─â 1-3 luni. Asem─ân─âtor ac┼úioneaz─â ┼či tabletele sublinguale, care, spre deosebire de gum─â, nu se mestec─â, ci doar se ┼úin sub limb─â.

Sprayul nazal cu nicotin─â se pulverizeaz─â ├«n fiecare nar─â, ac┼úion├ónd mai rapid dec├ót guma sau plasturii. De regul─â, folosirea acestei metode dureaz─â ├«n jur de 3 luni. L─âcrimarea, str─ânuturile ┼či irita┼úia n─ârilor sunt posibile efecte adverse.

Inhalatorul cu nicotin─â, care seam─ân─â cu o ┼úigar─â, presupune pulverizarea nicotinei ├«n gur─â. ├Än urma folosirii lui, pot ap─ârea tusea ┼či iritarea g├ótului. Cum ac┼úioneaz─â medicamentele ÔÇ×Medicamentele care sunt folosite pentru ├«nteruperea fumatului ┼či a dependen┼úei de nicotin─â, ┬źdrogul┬╗ care intermediaz─â dependen┼úa de ┼úigar─â, ac┼úionez─â pe mai multe principii. Fie folosesc doar nicotina ├«n varianta medicamentoas─â, care substituie nicotina din ┼úigar─â, dar de data asta f─âr─â produ┼čii toxici sau cancerigeni, fie ac┼úioneaz─â bloc├ónd receptorii de nicotin─â, alung├ónd dorin┼úa de a fumaÔÇŁ, afirm─â medicul pneumolog Florin Mih─âl┼úan. ┼óigara electronic─â, solu┼úie controversat─â Propuse ca o ÔÇ×alternativ─â s─ân─âtoas─âÔÇŁ, ┼úig─ârile electronice nu ar fi total inofensive, conform studiilor. Cu toate c─â unii speciali┼čti sus┼úin c─â implic─â riscuri mai mici dec├ót fumatul tradi┼úional, Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) recomand─â ca ┼úig─ârile electronice s─â nu fie v├óndute minorilor, solicit├ónd, de asemenea, ┼či interzicerea lor ├«n spa┼úiile publice ├«nchise.

De asemenea, experţii OMS cer ca aceste produse să nu fie promovate ca o soluţie de a scăpa de dependenţă, pentru că nu ar exista suficiente dovezi în acest sens.

ÔÇ×┼óigara electronic─â este ├«n continuare controversat─â ├«n literatura ┼čtiin┼úific─â. Este recomandat─â acelor mari dependen┼úi de nicotin─â care au epuizat mijloacele medicamentoase ca s─â scad─â dozele ┼či expunerea, dup─â americani. Pe de alt─â parte, se ┼čtie c─â ├«ntre┼úine obiceiul de a fuma. La tineri ┼či adolescen┼úi, unde fenomenul a devenit ├«ngrijor─âtor, fiind cea care deschide drumul spre fumat sau spre a fuma alte droguri. Trebuie s─â se mai fac─â studii de lung─â durat─â pentru a identifica efectele la distan┼ú─â ┼či trebuie standardizate ┼či epurate de reziduuri cartu┼čele. Este un drum lung pe care trebuie s─â-l parcurg─â de la ┼úigara electronic─â produs─â comercial la cel de produs medicalÔÇŁ, explic─â medicul pneumolog Florin Mih─âl┼úan.

Dr. Diana Ionela Pascal

medic specialist pneumologie, Sanador, Bucure┼čti

┼óigara electronic─â st├órne┼čte ├«nc─â p─âreri controversate: de┼či reu┼če┼čte s─â livreze nicotin─â f─âr─â celelalte substan┼úe toxice rezultate ├«n urma arderii ┼úigaretei ┼či ├«nl─âtur─â riscurile fumatului pasiv, nu exist─â ├«nc─â suficiente date ├«n ceea ce prive┼čte siguran┼úa ┼či eficien┼úa ei.

Din nefericire, din cauza publicit─â┼úii care i s-a f─âcut ├«n ultima vreme, c├ót ┼či faptului c─â se vinde ├«n diferite arome pl─âcute, folosirea e-┼úigaretei s-a triplat ├«ntre 2013 ┼či 2014 la tinerii de gimnaziu ┼či liceu (raport publicat ├«n aprilie 2015, sursa: www.cancer.org).

De asemenea, c├ónd produc─âtorii lor le numesc ÔÇ×sigureÔÇŁ, se refer─â la faptul c─â ingredientele sunt sigure pentru a fi m├óncate ori efectele date de ingestia unei substan┼úe sunt diferite de cele date de inhalarea ei. Mai mult, uneori nu exist─â specifica┼úii privind aceste ingrediente, astfel ├«nc├ót fum─âtorul nu ┼čtie exact ce fumeaz─â.