Ce nu ┼čtiai despre celulele stem

1 2 jpg jpeg

Studiile din ultimii ani au oferit argumente pentru noi utilizări clinice în domeniul în continuă dezvoltare al medicinei regenerative bazată pe celulele stem. Astfel, celulele stem reprezintă din ce în ce mai mult un material de importanţă majoră pentru medicina regenerativă.

├Änc─â din perioada intrauterin─â, bebelu┼čii ├«┼či pot ajuta mamele cu propriile lor celule stem

Studiile efectuate ├«n ultimii ani au ar─âtat c─â ├«n timpul sarcinii apare un schimb de material genetic ┼či celule ├«ntre f─ât ┼či mam─â. Num─ârul celulelor fetale cresc pe perioada sarcinii ┼či culmineaz─â ├«n momentul na┼čterii.

Un studiu efectuat la ÔÇťFred Hutchinson Cancer Research CenterÔÇŁ din Seattle a identificat pentru prima dat─â prezen┼úa celulelor fetale ├«n creierul uman de sex feminin, "distribuite ├«n mai multe regiuni ale creierului, care r─âm├ón acolo pe ├«ntreaga durat─â a vie┼úii (cea mai b─âtr├ón─â femeie, ├«n a c─ârui creier a fost identificat ADN-ul masculin a avut v├órsta de 94 de ani)".

Câteva studii anterioare au indicat faptul că femeile care au avut mai multe sarcini prezintă un risc mai scăzut pentru a dezvolta cancer cerebral. Aceste studii au indicat posibilitatea ca celulele fetale să contribuie la imunoprotecţie împotriva celulelor tumorale, după cum s-a sugerat că ar fi prezente în alte tipuri de cancere (sân, organele de reproducere sau de colon).

Aceste studii arat─â cu siguran┼ú─â progresele f─âcute ├«n domeniul medicinei regenerative ┼či pa┼čii de net─âg─âduit prin care p─ârin┼úii le pot oferi copiilor lor dreptul la o a doua ┼čans─â, dar ┼či modul prin care mamele pot beneficia de schimbul de material genetic care le ofer─â imunitate ├«mpotriva diverselor afec┼úiuni.

Cordonul ombilical este o sursă ce abundă în celule stem

Num─ârul celulelor din ┼úesutul cordonului ombilical poate fi m─ârit considerabil, acestea fiind foarte stabile, afirm─â Dr. Bridget M. Deasy de la Departamentul de Chirurgie Ortopedic─â din cadrul Universit─â┼úii Pittsburgh School. ÔÇ×Experimentele noastre indic─â faptul c─â cel pu┼úin 21 de milioane de celule stem ┼či cel mult 500 de milioane pot fi depozitate dintr-un singur cordon ombilical dup─â na┼čterea unui copil. Astfel, ┼úesutul cordonului ombilical poate deveni o surs─â accesibil─â ┼či abundent─â de celule stem care pot rezolva o mul┼úime de restric┼úii, precum cantitatea limitat─â, v├órsta sau sexul donatorului.ÔÇŁ afirm─â Dr. Deasy.

A fost aprobat patentul pentru primul os artificial creat cu celule stem din cordon ombilical

O echipă de cercetători a primit aprobarea pentru dezvoltarea primului patent al unui nou biomaterial ce facilitează generarea de ţesut osos din celulele stem ale cordonului ombilical.

Această metodă nu a fost încă aplicată in vivo sau pe pacienţi, ea are însă un mare potenţial de utilizare în reconstrucţia oaselor sau a structurilor osteocartilaginoase sau în înlocuirea cartilagiilor din membre.

A fost creat un ficat uman din celule stem

Echipa de cercetare din cadrul Departamentului de Medicin─â Regenerativ─â de la Universitatea Yokohama a creat pentru prima dat─â un ÔÇ×mugurÔÇŁ hepatic, cu l─â┼úimea de circa 4 milimetri, prin combinarea aceluia┼či tip de celule umane care dau na┼čtere ficatului ├«n etapa de dezvoltare embrionar─â.

Dup─â 4-6 zile de cre┼čtere ├«n capsula Petri, mugurii hepatici au fost transplanta┼úi ├«n ┼čoareci, unde s-au format rapid noi vase de s├ónge, asemenea re┼úelei de artere ┼či vene specifice ficatului adult. Ficatul creat din celule stem a continuat s─â creasc─â timp de dou─â luni ├«n gazdele ├«n care au fost transplanta┼úi.

De┼či mai e nevoie de cercet─âri am─ânun┼úite ├«nainte ca aceste tehnici s─â fie aplicate pacien┼úilor, descoperirea cercet─âtorilor japonezi este un pas esen┼úial ├«n crearea de organe in vitro, care vor putea fi folosite ulterior pentru transplant.

Reu┼čitele totale ale experimentelor ├«n curs de desf─â┼čurare vor deveni solu┼úia principal─â pentru tratarea unor boli dintr-o palet─â larg─â de afec┼úiuni, considerate ├«n trecut boli incurabile: Parkinsonul, diabetul, cancerul de mai multe tipuri, scleroza multipl─â, afec┼úiuni cardiace diverse.

Pentru a fi la curent în permanenţă cu progresele din domeniul medicinii regenerative, poti accesa http://www.cordcenter.ro/wikistem-noutati-medicale.html.