Ce indicaţii au tratamentele cu laser

1 2 jpg jpeg

Terapia cu laser cuprinde metodele de tratament bazate pe aplicarea radia┼úiilor din domeniul optic. Cea mai important─â caracteristic─â a laserului, care determin─â ┼či eficien┼úa acestuia, este prezen┼úa unei lungimi de und─â fixe. Cu alte cuvinte, laserul este o lumin─â monocromatic─â.

Parametrii energetici ai radia┼úiei laser sunt selecta┼úi ├«n func┼úie de modul de func┼úionare a aparatului ┼či de tehnica utilizat─â, precum ┼či de indica┼úiile tratamentului. Echipamentele laser existente ├«n momentul de fa┼ú─â sunt ├«mp─âr┼úite 3 categorii: aparate pentru chirurgie, pentru tratament ┼či pentru diagnosticare.

Ce avantaje are ├Än momentul de fa┼ú─â, terapia cu laser ┼či-a demonstrat eficien┼úa ┼či beneficiile pe termen lung ├«n toate domeniile medicinii: neurochirurgie, dermatologie, oftalmologie, ginecologie, recuperare medicala, ortopedie, cardiologie, urologie, stomatologie. Cel mai mare avantaj al acestei metode const─â ├«n faptul c─â are extrem de pu┼úine contraindica┼úii. Chiar ┼či acolo unde, ├«n general, exist─â contraindica┼úii stricte ÔÇô cum sunt oncologia, sarcina sau v├órsta ├«naintat─â, e necesar ca medicul s─â aleag─â tehnica potrivit─â fiec─ârui pacient ├«n parte.

Tratamentul se aplic─â u┼čor, timpul de recuperare este minim, iar efectele adverse nu sunt semnificative. Terapia cu laser nu interac┼úioneaz─â cu alte medicamente ┼či, mai mult, reduce substan┼úial necesitatea administr─ârii acestora. ├Än urma tratamentului, s-a observat o cre┼čtere a metabolismului celular ┼či stimularea secre┼úiei hormonilor de cre┼čtere.

Când este recomandată

Indicaţiile pentru tratamentul cu laser sunt diverse. Iată câteva dintre ele:

- inflama┼úii ale bolilor acute ┼či cronice

- septicemii

- procese inflamatoare dup─â leziuni ┼či interven┼úii chirurgicale

- tromboflebit─â ┼či flebotromboz─â (cheaguri venoase), oriunde sunt localizate ┼či pentru orice tip de boal─â, fie ea acut─â sau cronic─â

- boala coronarian─â ischemic─â

- insuficienţă cerebrală

- boli ale vaselor limfatice cu cauze diferite

Cite┼čte ┼či: Opera┼úia de cataract─â cu laser

- imunodeficienţe de orice natură, provocate de operaţii sau alte boli

- boli autoimune, astm bron┼čic ┼či alergii

- pancreatit─â acut─â ┼či cronic─â

- gastroduodenit─â ┼či ulcer duodenal

- dermatoz─â, neurodermatit─â, psoriazis ┼či arsuri

- diabet zaharat

- r─âni care se vindec─â greu.

Laserterapia este utilizat─â ┼či ├«n scop preventiv, ├«n urm─âtoarele situa┼úii:

- pentru a preveni apari┼úia unor complica┼úii dup─â interven┼úii chirurgicale, leziuni abdominale ┼či ale toracelui

- recidiv─â de neurodermit─â ┼či psoriazis

- infecţii ale persoanelor care suferă de hemoblastoză (neoplasme care se dezvoltă din celulele hematopoietice)

- în diferitele stadii de imunodepresie după radioterapie sau terapie citostatică.

Terapia cu laser este indicat─â, de asemenea, pentru cre┼čterea capacit─â┼úii de munc─â, ├«n cazul persoanelor care acuz─â st─âri de sl─âbiciune sau sunt predispuse la r─âceli. Este utilizat─â frecvent ┼či ├«n tratamentele cosmetice, ├«n special pentru ├«ntinerirea pielii, pentru ├«nl─âturarea cicatricilor, a vergeturilor ┼či a ridurilor.

Mii de studii clinice efectuate ├«n ultimele decenii, ├«n ├«ntreaga lume, au demonstrat siguran┼úa radia┼úiei laser cu intensitate sc─âzut─â (LIL) pentru tratamentul ┼či reabilitarea pacien┼úilor care sufer─â de cancer. Speciali┼čtii atrag aten┼úia c─â este destul de r─âsp├óndit─â o concep┼úie potrivit c─âreia lumina laser poate stimula cre┼čterea tumoral─â, dar c─â aceasta ar fi nejustificat─â ┼či s-ar datora unei confuzii ├«n privin┼úa termenului ÔÇ×iradiereÔÇť. Aceasta ar apar┼úine ├«ns─â altor tehnologii, care nu au nimic de-a face cu laserul.

Bine de ┼čtiut!

- Terapia laser pentru articula┼úii este indicat─â ├«n cazurile de artrit─â, artrit─â primar─â ┼či secundar─â a um─ârului, probleme ale articula┼úiei genunchiului, precum ┼či ├«n cazul leziunilor ┼či ligamentelor articulare.

- ├Än ginecologie, terapia cu laser este folosit─â destul de des, datorit─â eficien┼úei terapeutice ridicate, at├ót extern c├ót ┼či intravaginal, cu ajutorul unui senzor special. Tratamentul este indicat pentru procese inflamatoare cronice, disfunc┼úie menstrual─â, insuficien┼ú─â ovarian─â, endometrioz─â, endocervicit─â, ├«n anumite cazuri de infertilitate ┼či pentru ├«mbun─ât─â┼úirea evolu┼úiei postpartum.

...tratamentul cu ajutorul laserului are o vechime de mai bine de un secol? A fost experimentat pentru prima oară de fizioterapeutul danez N.R. Finsen, care a primit Premiul Nobel, în 1903, pentru cercetările sale în acest domeniu.