Ce este ┼či cum ne poate ajuta imunoterapia

1 2 jpg jpeg

Imunoterapia este utilizat─â atunci c├ónd sistemul imunitar uman e┼čueaz─â. Acest lucru poate ├«nsemna c─â nu mai este capabil s─â detecteze ┼či s─â elimine anumi┼úi agen┼úi patogeni sau substan┼úe d─âun─âtoare, s─â distrug─â celulele defecte din organism sau s─â deosebeasc─â celule care atac─â organismul de ┼úesutul s─ân─âtos.

Termenul de imunoterapie cuprinde diferite tipuri de tratament, care au acela┼či scop: acela de a influen┼úa un sistem imunitar care nu mai func┼úioneaz─â la parametri normali. ├Än func┼úie de boal─â, aceste terapii urm─âresc fie s─â consolideze, fie s─â inhibe sistemul imunitar.

Cum func┼úioneaz─â ┼či care sunt efectele

├Än ultimele decenii, imunoterapiei i s-a acordat din ce ├«n ce mai mult─â importan┼ú─â ├«n cercetarea medical─â, ├«n special pentru pentru transplantul de organe ┼či pentru tratamentul cancerului, al bolilor autoimune ÔÇô diabetul zaharat de tip 1, scleroza multipl─â, spondilita anchilozant─â, boala Crohn, reumatismul.

Termenii de ÔÇ×imunoterapie prin stimulareÔÇŁ apar pretutindeni ├«n literatura de specialitate, f─âc├ónd referire la un spectru larg de proceduri diferite. Acestea includ injec┼úii cu microorganisme vii sau moarte, cu rolul de a ├«nt─âri sistemul imunitar s─ân─âtos ┼či de a stimula formarea de anticorpi.

Speranţe de tratament în cancer

Imunostimulatorii le sunt administra┼úi ┼či pacien┼úilor cu cancer, pentru a impulsiona activitatea sistemului lor imunitar, sl─âbit de boal─â. Mul┼úi oncologi au speran┼úe mari legate de imunoterapie. ├Än cazurile de cancer intestinal, de exemplu, s-a dovedit a fi eficace imunoterapia specific─â activ─â (ASI), ├«n cadrul c─âreia pacientului ├«i sunt injectate antigene tumorale. Imunostimulatoarele interferon ┼či interleukin, care suprim─â cre┼čterea celular─â ┼či m─âresc r─âspunsul imunitar, s-au dovedit, de asemenea, benefice ├«n cazul anumitor tipuri de tumori.

Tot pentru vindecarea cancerului este folosit─â ┼či imunoterapia personalizat─â, cum e tratamentul cu celule dendritice autologe, care are ca scop distrugerea tumorii prin activarea controlat─â a sistemului imunitar. ┼×i vaccinurile ├«mpotriva unor virusuri cauzatoare de cancer sau a anticorpilor monoclonali (proteine active imunologic), sunt utilizate cu tot mai mult succes ├«n terapia cancerului.

├Än principiu, imunoterapia cancerului produce un efect mai orientat ┼či mai selectiv ├«mpotriva celulelor canceroase dec├ót metodele tradi┼úionale, chimioterapia ┼či radioterapia. Dar, ├«n majoritatea cazurilor, nu este suficient─â pentru a ├«nvinge boala, ci ac┼úioneaz─â doar ca un adjuvant care sprijin─â interven┼úia chirurigical─â sau chimioterapia.

Folosit─â pentru tratarea alergiilor

Imunoterapia este folosit─â, de mult─â vreme, ┼či ├«n tratamentul alergiilor, sub forma unor injec┼úii antialergice. Acestea introduc ├«n organism cantit─â┼úi foarte mici din alergen, p├ón─â c├ónd ├«l desensibilizeaz─â, bloc├ónd anticorpii care li se opun. De cur├ónd, s-a pus ┼či problema folosirii pe o scar─â mai larg─â a imunoterapiei sublinguale, care const─â ├«n plasarea c├ótorva pic─âturi de solu┼úie alergen─â sub limb─â, sau a celei cu capsule gelatinoase. Astfel ar putea fi ├«nl─âturat cel mai mare neajuns al imunoterapiei - ├«n┼úep─âturile, av├ónd ├«n vedere c─â, p├ón─â la ├«ncheierea tratamentului, este probabil ca un pacient s─â fi f─âcut peste o sut─â de injec┼úii.

O echip─â de exper┼úi care a analizat 24 de studii, incluz├ónd mai mult de 900 de pacien┼úi cu alergii, a constatat c─â injec┼úiile cu alergeni au fost eficiente la 71% dintre ei, duc├ónd la mai pu┼úine simptome, o mai mic─â inflamare la nivelul pl─âm├ónilor ┼či o nevoie redus─â de medicamente.

Posibilă terapie în leucemie

La spitalul universitar din Berna, capitala Elve┼úiei, se desf─â┼čoar─â, ├«n prezent, un studiu clinic pentru o nou─â imunoterapie ├«mpotriva leucemiei. Anticorpi descoperi┼úi ├«n laborator sunt folosi┼úi pentru a inhiba cre┼čterea ┼či ├«nmul┼úirea celulelor stem tumorale. Din luna ianuarie a acestui an, un grup pilot de pacien┼úi cu leucemie acut─â are acces la o nou─â metod─â de tratament, de la care se a┼čteapt─â rezultate spectaculoase ├«n lupta cu aceast─â boal─â.