Ce drepturi ai dac─â suferi de o boal─â profesional─â

1 2 jpg jpeg

Bolile profesionale sunt afec┼úiuni cauzate de lucrul ├«ntr-un mediu nociv pentru s─ân─âtate. Cel mai des ├«nt├ólnit─â boal─â este astmul bron┼čic, urmat ├«ndeaproape de silicoz─â, intoxica┼úiile cu plumb, mercur ┼či cu solven┼úi organici. Din totalul ├«mboln─âvirilor din cauza meseriilor toxice sau care degradeaz─â s─ân─âtatea angaja┼úilor, o treime din ele se cronicizeaz─â, iar 10% evalueaz─â p├ón─â la incapacitate permanent─â de munc─â. Controlul medical periodic este mai mult dec├ót necesar, pentru a se pre├«nt├ómpina instalarea afec┼úiunilor profesionale.

Recuperarea medical─â este decontat─â

E┼čti angajat ┼či ai suferit un traumatism la locul de munc─â? Trebuie s─â te asiguri c─â angajatorul e cu toate pl─â┼úile c─âtre stat la zi ┼či vei beneficia de gratuitate ├«n recuperarea medical─â a capacit─â┼úii de munc─â. Ai dreptul la tratament adecvat bolii de care suferi, fie c─â vorbim de o recuperare care necesit─â dispozitive medicale, bilete de tratament ┼či servicii de chirurgie reparatorie.

Te poţi reprofila pe banii angajatorului

Dac─â ai supravie┼úuit unui accident de munc─â sau a unei boli profesionale, dar nu-┼úi mai po┼úi relua activitatea de┼či e┼čti apt de munc─â te po┼úi recalifica. La cerere, angajatorul ├«┼úi poate deconta cursurile de reprofilare profesional─â.

Prime┼čti contravaloarea protezei distruse la munc─â

├Än urma unui accident produs ├«n timpul orelor de program ai r─âmas f─âr─â ochelarii de vedere, aparatul auditiv sau proteza ocular─â? Adreseaz─â-te medicului de medicina muncii pentru a ob┼úine o prescrip┼úie medical─â. Urmeaz─â s─â ├«ntocme┼čti un document pe propria r─âspundere care s─â ateste c─â deteriorarea s-a produs ├«n timpul unui accident de munc─â. De asemenea, vei completa o cerere de rambursare a contravalorii cheltuielilor cu ochelarii sau cu proteza. Medicul ├«┼úi va spune cum po┼úi intra ├«n posesia dovezii privind achitarea contribu┼úiei de c─âtre asigurator la fondul de asigurare pentru accidente de munc─â ┼či boli profesionale.

INFO: 42% din români au dureri de spate cauzate de locul de muncă.