Când se impune laparoscopia ginecologică

1 2 jpg jpeg

Laparoscopia ginecologică este o alternativă la intervenţiile chirurgicale deschise. Metoda utilizează un laparoscop, pentru ca medicul să poată privi în interiorul zonei pelviene, spre deosebire de intervenţiile chirurgicale deschise, care necesită adeseori o incizie mare.

Laparoscopia are, ├«n general, un timp de recuperare mai scurt comparativ cu interven┼úia chirurgical─â deschis─â, ┼či las─â cicatrici foarte mici. Un chirurg ginecolog sau un chirurg generalist poate efectua aceast─â procedur─â, care are multe avantaje pentru pacient─â.

Ce avantaje are

Laparoscopia poate fi utilizat─â pentru a se pune diagnosticul unei boli, pentru efectuarea unui tratament sau ├«n ambele cazuri. O procedur─â de diagnostic se poate transforma uneori ├«n tratament, spun medicii ginecologi, de aceea este important s─â mergi la medic pentru a ┼čti dac─â ai nevoie sau nu de o astfel de interven┼úie minim invaziv─â.

ÔÇ×Ast─âzi, opera┼úia de ├«ndep─ârtare a uterului este posibil─â prin realizarea interven┼úiei chirurgicale minim invazive, ceea ce numim histerectomie laparoscopic─â ┼či care presupune utilizarea unor instrumente foarte sub┼úiri, prin mici incizii, ┼či o camer─â video tubular─â. Spre deosebire de interven┼úia chirugical─â clasic─â, nu se fac incizii majore pe abdomen. Un alt mare avantaj ├«l reprezint─â faptul c─â pacienta poate fi externat─â a doua zi. Durerea ┼či cicatricile sunt minimeÔÇť, precizeaz─â dr. Silviu I┼čtoc. De asemenea, laparoscopia ginecologic─â este solu┼úia perfect─â pentru femeile care ├«┼či doresc s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinate dup─â interven┼úie.

Depisteaz─â endometrioza

Printre motivele care ar trebui s─â ne ├«ndemne s─â apel─âm la laparoscopia ginecologic─â se num─âr─â: durerea pelvin─â inexplicabil─â, infertilitatea inexplicabil─â ┼či un istoric medical de infec┼úie ├«n zona pelvian─â. De asemenea, medicul ginecolog citat subliniaz─â c─â exist─â numeroase afec┼úiuni care pot fi diagnosticate cu ajutorul laparoscopiei ginecologice, cum ar fi: endometrioza, fibromul uterin, chisturile ovariene sau tumorile benigne locale, sarcina extrauterin─â, abcesul pelvin sau puroiul, anevrismele pelvine sau ┼úesutul cicatricial dureros, infertiliatea, boala inflamatoare pelvin─â ┼či unele forme de cancer ce afecteaz─â sistemul reproduc─âtor.

Tratament pentru fibrom

Pentru a evita procedurile chirurgicale invazive, e bine de ┼čtiut c─â exist─â tipuri de tratament laparoscopic pentru: ├«ndep─ârtarea uterului (histerectomie), ├«ndep─ârtarea ovarelor, eliminarea chisturilor ovariene, eliminarea fibroamelor, blocarea fluxului de s├ónge c─âtre fibroame, abla┼úia ┼úesutului endometrial (tratament pentru endometrioz─â), ├«ndep─ârtarea aderen┼úelor, inversarea ligaturii trompelor uterine;, anumite proceduri efectuate la pacientele cu incontinen┼ú─â urinar─â.

Recuperarea este rapid─â

O laparoscopie ginecologic─â se face, de obicei, cu anestezie general─â, adic─â pacienta va fi adormit─â ├«n timpul procedurii. Laparoscopul, un telescop mic, cu o camer─â video ata┼čat─â, este introdus de chirug printr-o mic─â t─âietur─â ├«n buric. Potrivit dr. Silviu I┼čtoc, procedura poate s─â dureze ├«ntre 30 de minute ┼či 3 ore, ├«n func┼úie de tipul de examinare sau de tratamentul de care pacienta are nevoie.

ÔÇ×Durerea este minim─â, pacientele necesit─â doar un medicament non-narcotic comun (ibuprofen, paracetamol), spre deosebire de multiplele analgezice morfinice folosite la interven┼úia clasic─â. To┼úi ace┼čti factori duc la o recuperare mai rapid─â, majoritatea pacientelor se pot ├«ntoarce la locul de munc─â ├«n 2-3 zile, de┼či concediul medical standard este de 7 zile. Deoarece punctele de acces sunt sub┼úiri, la fel ┼či cicatricile vor fi minimeÔÇť, explic─â dr. Silviu I┼čtoc.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Silviu I┼čtoc, medic primar obstetric─â-ginecologie, www.dristoc.ro, Bucure┼čti

Un laparoscop este un telescop sub┼úire, ce include un sistem de iluminare. Acesta permite medicului s─â vad─â ├«n interiorul corpului. Diagnosticul laparoscopiei poate determina dac─â ave┼úi afec┼úiuni cum ar fi endometrioza sau fibroamele. Poate fi ┼či o form─â de tratament. Cu instrumente miniaturizate, medicul poate efectua o varietate de interven┼úii chirurgicale, precum ├«ndep─ârtarea chistului ovarian, a fibromului uterin etc.