Când este nevoie de consimţământul medical

1 2 jpg jpeg

Din moment ce pacientul s-a hot─âr├ót pentru interven┼úia chirurgical─â ┼či i s-au f─âcut analizele necesare, urm─âtorul pas presupune semnarea consim┼ú─âm├óntului informat. Acesta include ┼či procedurile medicale urgente, pe care medicul le consider─â necesare pe timpul opera┼úiei. De regul─â, consim┼ú─âm├óntul se semneaz─â cu c├óteva zile ├«nainte de opera┼úie, pentru ca pacientul s─â nu se sperie privind riscurile ┼či s─â sufere de st─âri de anxietate. Doar ├«n cazul interven┼úiilor chirugicale de urgen┼ú─â consim┼ú─âm├óntul nu mai este necesar. P─ârin┼úii decid pentru copii

Consim┼ú─âm├óntul informat este necesar chiar ┼či ├«n studiile clinice, a procedurilor de radioterapie sau ├«n cazul ├«ntreruperii unei sarcini. ├Än ultima situa┼úie, pacienta are nevoie de consiliere ┼či de o anume preg─âtire, deoarece dup─â interven┼úie pot ap─ârea probleme de ordin emo┼úional. ├Än cazul copiilor, p─ârin┼úii sau reprezentan┼úii legali sunt cei care semneaz─â consim┼ú─âm├óntul.

Include ┼či efectele secundare ale anesteziei

├Än cele mai multe dintre cazuri, consim┼ú─âm├óntul informat cuprinde dou─â p─âr┼úi: cel privind interven┼úia chirugical─â ├«n sine ┼či cea ├«n care este prev─âzut─â anestezia. El se poate realiza at├ót ├«n scris, c├ót ┼či oral. ├Än acest mod pacientului i se poate explica ├«n ce const─â opera┼úia, care este scopul ei, care sunt riscurile ┼či efectele secundare, care sunt consecin┼úele cu sau f─âr─â tratament, dar ┼či ce alte alternative mai are. Tot atunci, pacientului ├«i sunt prezentate ┼či solu┼úiile de rezerv─â, dar ┼či ce presupune recuperarea. ├Än cazurile ├«n care pacientul este incon┼čtient, nu mai este nevoie de ob┼úinerea consim┼ú─âm├óntului. Interven┼úia se realizeaz─â f─âr─â ┼či atunci c├ónd dezv─âluirea situa┼úiei reprezint─â o amenin┼úare psihologic─â pentru pacient.

: Formularele de consimţământ diferă ca format de la un spital la altul.