Când e indicat tratamentul cu contraceptive

1 2 jpg jpeg

├Änainte de ini┼úierea unui tratament cu anticoncep┼úionale orale, este nevoie de efectuarea unor analize medicale, pentru a exclude prezen┼úa unor boli, precum diabetul, cancerul sau afec┼úiuni hepatice. Astfel, pe l├óng─â analizele de s├ónge (inclusiv dozarea unor hormoni, precum prolactina), este nevoie de m─âsurarea tensiunii arteriale, de controlul greut─â┼úii ┼či de ecografia abdominal─â. Tratamentul cu contraceptive poate fi recomandat ┼či monitorizat de medicul ginecolog, de endocrinolog sau de medicul generalist cu competen┼ú─â ├«n planificare familial─â.

Chisturile ovariene

Problemă frecventă în rândul femeilor tinere, chisturile ovariene pot beneficia de tratament cu contraceptive orale, mai ales dacă acestea nu se rebsorb de la sine după o perioadă de trei luni. Astfel de terapie poate fi indicată în chisturile ovariene de până la patru centimetri. Nu se recurge la tratamentul chirurgical al chisturilor decât în cazul în care acestea sunt foarte mari.

Acneea ┼či pilozitatea

ÔÇ×Anticoncep┼úionalele orale nu reprezint─â o modalitate clasic─â de tratament pentru acneeÔÇŁ, afirm─â dr. Oana Cl─âtici, medic specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â din Bucure┼čti. Medicul subliniaz─â ├«ns─â c─â pastilele contraceptive se pot administra atunci c├ónd acneea este simptomul unei boli a ovarelor, sindromul ovarelor polichistice. ├Än plus, pastilele contraceptive ajut─â ┼či la tratarea pilozitat─â┼úii excesive ┼či seboreei, alte simptome ale sindromului ovarelor polichistice.

Tulburări de menstruaţie

Medicii pot recomanda tratamentul cu contraceptive orale ┼či pacientelor cu ciclu menstrual neregulat, ├«n durerile menstruale ┼či pentru oprirea s├ónger─ârilor menstruale abundente. De asemenea, terapia cu anticoncep┼úionale poate da rezultate ├«n alte boli ginecologice, precum endometrioza, afec┼úiune caracterizat─â prin prezen┼úa unui ┼úesut asem─ân─âtor mucoasei uterine ├«n alt─â parte dec├ót ar trebui (ovare, trompe uterine sau alte organe).

Studiile arat─â c─â anticoncep┼úionalele orale pot preveni unele tipuri de cancer, precum cel ovarian ┼či cel de endometru.

Atenţie la contraindicaţii!

Tratamentul cu anticoncep┼úionale nu este recomandat fum─âtoarelor (pot ap─ârea complica┼úii cardiovasculare), celor cu boli hepatice, hipertensiune arterial─â, diabet, varice, epilepsie ┼či celor cu cancer de s├ón sau de endometru.