Când ai nevoie de proteză auditivă

1 2 jpg jpeg

Scăderea auzului (hipoacuzia) poate fi provocată în unele cazuri de o boală infecţioasă a urechii sau de o problemă, cum ar fi dopurile de ceară.

În aceste situaţii, după rezolvarea problemei medicale, este posibil să auzi din nou bine. În cazul vârstnicilor, cel mai des este vorba de degradarea auzului din cauza vârstei.

Acest lucru se ├«nt├ómpl─â din ce ├«n ce mai frecvent ┼či ├«n cazul tinerilor, mai ales al acelora care ascult─â muzic─â ├«n c─â┼čti cu sonorul dat la maximum.

La ce medic trebuie s─â mergi

Dac─â e┼čti pensionar sau dac─â ai asigurare de s─ân─âtate ├«n sistem public, po┼úi merge la medicul de familie, care ├«┼úi va da trimitere c─âtre specialistul ORL, pentru un diagnostic corect ┼či pentru a primi un tratament adecvat.

Dac─â este nevoie, acesta te va trimite la un cabinet specializat ├«n audiologie, unde ┼úi se va testa auzul printr-o audiogram─â: ┼úi se vor difuza sunete la c─â┼čti, iar tu va trebui s─â ape┼či pe un buton atunci c├ónd le auzi.

A┼ča ┼úi se va stabili pragul de sensibilitate auditiv─â. ├Än func┼úie de rezultate, dac─â este cazul, se recomand─â o anumit─â protez─â auditiv─â.

Aparatul se regleaz─â ├«n func┼úie de pragul auditiv ┼či de preferin┼úele fiec─âruia, pentru a asigura confortul maxim celui care ├«l poart─â. De aceea, aparatele sunt individuale ┼či nu pot fi folosite de o alt─â persoan─â sau cump─ârate ca atare de la magazin. Se pot ob┼úine cu compensare

O cale mai rapid─â ar fi s─â mergi direct la un cabinet de audiologie. Po┼úi apela ┼či ├«n acest caz la compensare, ├«ns─â ├«┼úi trebuie aprobare din partea casei de asigur─âri de care apar┼úii.

Protezele auditive cost─â ├«ntre 900 ┼či 5.500 de lei. Pentru asigura┼úi, statul acoper─â 919,11 lei, indiferent de tipul protezei auditive. Pentru a beneficia de subven┼úie, trebuie s─â depui un dosar la casa de asigur─âri de s─ân─âtate.

Aprobarea dosarului ┼či emiterea deciziei de compensare dure az─â ├«ns─â p├ón─â la trei luni. Cump─ârarea protezei auditive se poate face ┼či ├«nainte de ob┼úinerea deciziei, prin plata integral─â a aparatului.

├Än acest caz, atunci c├ónd ob┼úii aprobarea, prime┼čti ├«napoi suma subven┼úionat─â de stat. Trebuie s─â ┼čtii c─â unele cabinete particulare ofer─â ┼či varianta cump─âr─ârii ├«n rate.

Protezele pot fi doar pentru o ureche sau pentru ambele urechi, ├«n func┼úie de nevoile ┼či de posibilit─â┼úile materiale ale pacientului. ├Än cazul ├«n care sunt probleme la ambele urechi, speciali┼čtii recomad─â aparate pentru am├óndou─â.

Totu┼či, dac─â pacientul nu are suficien┼úi bani, purtarea aparatului la o singur─â ureche rezolv─â o mare parte din problemele de auz.

Ca form─â, protezele pot fi externe (retroauriculare) sau interne (intraauriculare).Cele interne sunt mai scumpe ┼či sunt un pic mai greu de ├«ntre┼úinut, dar au avantajul c─â nu se v─âd deloc. Totu┼či, nici celelalte nu sunt foarte vizibile: au circa un centimetru lungime ┼či sunt a┼čezate dup─â ureche.