Cancerul, detectat printr-un simplu test de sânge

1 2 jpg jpeg

Cancerele la colon şi stomac vor putea fi diagnosticate mai rapid cu ajutorul a două noi teste de sânge, mai ieftine şi mai uşor de realizat decât procedurile invazive sau examenele neplăcute.

Testele, dezvoltate de o firmă belgiană de biotehnologie şi de un cercetător german, folosesc mostre de sânge pentru a detecta semnale genetice specifice bolii şi pot indica dacă tumorile urmează să se răspândească.

Testul poate identifica mai multe forme de cancer, inclusiv pe cele colorectal şi gastric, şi are potenţialul de a identifica pacienţii în al căror organism tumorile riscă să se extindă.

S-a observat că pacienţii care suferă de cancer au o cantitate semnificativ mai mare de gene S100A4 în organism decât persoanele sănătoase.

Cancerul colorectal afectează una din 17 persoane şi este al doilea tip de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate din Statele Unite şi Europa. Astfel, anual, 560.000 de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer, aproape jumătate decedând din cauza acestei boli. Incidenţa deceselor poate fi redusă dacă maladia este detectată în stadiu incipient.