Cancerul cervical, detectat mult mai devreme

1 2 jpg jpeg

Studiul a fost publicat ├«n revista medical─â Lancet Oncology ┼či citate de Mediafax.

Cercet─âtorii au construit un dispozitiv care m─âsoar─â grosimea pere┼úilor uterului, gener├ónd o imagine computerizat─â a acestora, permi┼ú├óndu-le astfel medicilor s─â detecteze tumorile ap─ârute chiar ├«ntr-un stadiu incipient. Studiul, realizat pe un e┼čantion de 96 de paciente, a avut o rat─â de eficien┼ú─â de peste 80%, detect├ónd cancerul uterin ├«nainte ca pacientele s─â prezinte primele simptome, cum este hemoragia.

Medicii britanici consideră că acest dispozitiv va putea fi folosit în viitorul apropiat în cadrul testelor de rutină. Comparativ cu anii 1970, numărul cazurilor diagnosticate a crescut cu peste 50%.

Dac─â maladia este depistat─â ├«ntr-un stadiu incipient, pacientele beneficiaz─â de ┼čanse de supravie┼úuire mai mari, deoarece medicii le pot administra anumite tratamente eficiente, care pot opri r─âsp├óndirea tumorilor ├«n organism.

Cancerul uterin apare în special la menopauză, afectându-le de regulă pe femeile cu vârste cuprinse în intervalul 60-69 de ani. Femeile sunt mai expuse în faţa riscului de cancer uterin atunci când concentraţia de estrogen din sânge atinge un nivel ridicat. Femeile supraponderale sau obeze prezintă o concentraţie mai mare de estrogen în organism, deoarece ţesuturile lor adipoase transformă alte tipuri de hormoni în estrogen.