Calmarea durerilor prin crioterapie. Află cum funcţionează!

1 2 jpg jpeg

Acum 200 de ani, un om de ┼čtiin┼ú─â a demonstrat c─â durerile ┼či chiar cele mai grave boli pot fi tratate prin stimularea sistemului imunitar, arunc├óndu-se ├«n apele ├«nghe┼úate ale Dun─ârii, pentru a-┼či trata tuberculoza.

Astfel, terapia ÔÇ×receÔÇŁ sau crioterapia este una dintre cele mai utilizate proceduri pentru calmarea durerilor acute, survenite de cele mai multe ori ├«n urma unor traumatisme. Este u┼čor de aplicat ┼či, cel mai important, foarte eficient─â.

Cum acţionează?

R─âcirea unei leziuni scade temperatura pielii ┼či a ┼úesutului subcutanat. Sc─âderea temperaturii pielii ac┼úioneaz─â asemenea unui anestezic local.

Acest efect de r─âcire amor┼úe┼čte termina┼úiile nervoase, ├«ncetinind transmiterea mesajului dureros c─âtre sistemul nervos central. Astfe,l se explic─â reducerea durerii, precum ┼či a inflama┼úiei.

Efectul analgezic este maxim dac─â aplicarea frigului se face imediat, ├«n primele minute dup─â traumatism, ┼či dureaz─â, dup─â caz, de la 30 de minute p├ón─â la 3 ore.

Contactul pielii cu frigul are ┼či ac┼úiune miorelaxant─â. Astfel, crioterapia determin─â o sc─âdere a tonusului muscular ┼či o relaxare a mu┼čchilor, efecte foarte importante mai ales ├«n cazul ├«ntinderilor musculare.

Contraindicaţii

De┼či este o metod─â eficient─â, crioterapia nu este recomandat─â tuturor persoanelor. Cei care sufer─â de tensiune arterial─â oscilatorie nu trebuie s─â urmeze acest tratament.

De asemenea:

- este contraindicat─â procedura celor care sunt sensibili la schimb─âtrile termice deoarece exist─â riscul de producere a deger─âturilor; - diferitele suferin┼úe cutanate provocate de rece. Aplicarea crioterapiei ├«n astfel de cazuri poate provoca acumularea sanguin─â a unor substan┼úe din familia histaminei, care sa produc─â fenomene patologice, precum eritem, tumefac┼úie, prurit, tahicardie ┼či hipotensiune - ├«n anemia falciform─â ┼či cancer; - este interzis─â repetarea procedurii la un interval de timp mai mic de 24 de ore.