A┼ča scapi de micoze!

1 2 jpg jpeg

Micozele predomin─â vara, pentru c─â ciupercile care le cauzeaz─â se dezvolt─â ├«ntr-un mediu cald ┼či umed. De┼či nu sunt periculoase, se extind ┼či au tendin┼úa s─â reapar─â, dac─â nu ai urmat tratamentul corect. ├Än plus, produc disconfort ┼či sunt inestetice.

Micozele sunt boli ale pielii provocate de ciuperci care sunt transmise fie de la un animal sau de la o persoan─â contaminat─â, fie sunt prezente ├«n organism (candida), dar sunt activate ├«n condi┼úii de umiditate, stres sau ├«n urma consumului unor medicamente. Hainele care nu-┼úi las─â pielea s─â respire ┼či ├«nc─âl┼ú─âmintea ├«nchis─â pot favorizat─â apari┼úia lor.

Micoza piciorului (tinea pedis) apare ├«n spa┼úiile dintre degete. Pielea este ro┼čie, fisurat─â ┼či apare senza┼úia de m├ónc─ârime. Micoza se poate ├«ntinde pe picior, unde apar fisuri dureroase sau vezicule.

Micoza inghinal─â (tinea cruris) se manifest─â prin zone ├«nro┼čite, u┼čor reliefate, acoperite cu vezicule sau cruste. Se extind progresiv.

Micoza pielii trunchiului, a membrelor ┼či a fe┼úei (tine corporis) se manifest─â prin zone rotunde, delimitate ┼či acoperite de o crust─â.

Pitiriazisul versicolor este un tip de micoz─â a trunchiului. Se caracterizeaz─â prin pete mici, brune sau albicioase, rotunde, care se descuameaz─â u┼čor. Apare pe spate, pe piept sau pe umeri. Ciuperca responsabil─â de apari┼úia bolii tr─âie┼čte ├«n mod normal pe pielea noastr─â, dar se activeaz─â din cauza c─âldurii ┼či a transpira┼úiei. Micoza are tendin┼úa de a se extinde ┼či de a recidiva.

Micozele unghiilor

Ciupercile se pot ÔÇ×infiltraÔÇŁ ┼či sub unghiile degetelor de la picioare. Micoza unghiilor se dezvolt─â treptat: ├«nt├ói, unghia se ├«ng─âlbene┼čte, apoi devine groas─â, cu o suprafa┼ú─â neregulat─â. Boala se poate extinde de la o unghie la alta.

Cum te tratezi când ai micoză?

Potrivit medicul dermato-venerolog Adina Dobri┼úoiu, tratamentul micozelor este de obicei local ┼či const─â ├«n aplicarea unor preparate medicamentoase cu efect antimicotic. ÔÇ×Sunt necesare una-dou─â aplic─âri zilnice, ├«n func┼úie de tipul medicamentului, iar durata administr─ârii este de dou─â-trei s─âpt─âm├óni. ├Än cazul unor forme mai severe este necesar─â terapia pe cale oral─â (cu Orungal, Diflucan sau Lamisil), ├«n dozele stabilite de c─âtre

medicul dermatologÔÇŁ. Tratamentul unghiilor se face pe cale general─â, cu medicamente antimicotice, pentru c─â solu┼úiile locale nu p─âtrund prin unghie.Este important s─â nu ├«ntrerupi tratamentul dac─â ┼úi se pare c─â micoza s-a vindecat, ci s─â-l urmezi p├ón─â la cap─ât, altfel micoza poate recidiva.

Ce complicaţii pot apărea?

Pe lang─â m├ónc─ârimea sup─âr─âtoare, leziunile pot fi poarta de intrare pentru al┼úi germeni, complic├óndu-se cu alte afec┼úiuni (erizipel ori impetigo, provocate de streptococ sau de stafilococ). Specialistul nostru, dr. Adina Dobri┼úoiu, ne sf─âruie┼čte s─â nu aplic─âm tratamente neadecvate, pentru c─â acest lucru poate duce la apari┼úia unor eczeme.

Cum eviţi recidivele?

- Urmează tratamentul până la capăt, chiar dacă micoza dispare din primele săptămâni

- Poart─â haine lejere din fibre naturale

- Dezinfecteaz─â hainele prin c─âlcare

- Dac─â ai pitiriazis, nu face saun─â ┼či nu folosi uleiuri de corp

- Nu merge descul┼ú─â la piscin─â, la saun─â sau la du┼čurile comune

- Folose┼čte propriul prosop ┼či usuc─â-┼úi bine pielea dup─â baie

- Vara, poartă încălţăminte deschisă, în care piciorul nu transpiră

- Evit─â contactul cu animalele