Află cum poţi scăpa de insomnie!

1 2 jpg jpeg

Motivele identificate de specialişti sunt diverse, însă cele mai des întâlnite sunt stresul – supranumit şi “boala secolului XXI”, dependenţa tot mai mare de tehnologie şi confuziile tot mai dese pe care le are creierul nostru atunci când trebuie să distingă ziua de noapte.

„Toţi aceşti factori perturbatori ne ţin treji, iar adeseori constatăm că nu reuşim să adormim decât la ora 3 dimineaţa, iar la ora 7 ne trezim foarte obosiţi şi trebuie să mergem la muncă. În timp, insomnia are efecte foarte grave asupra sănătăţii noastre, deoarece funcţiile neurologice nu au reuşit să se refacă în timpul somnului, vom lua în greutate şi vom suferi de stări de anxietate, pierderi frecvente de memorie şi lipsa de luciditate”, declară Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. În opinia specialistului, afecţiunile sunt de puţine ori de natură medicală. De cele mai multe ori nu reuşim să dormim din cauza factorilor psihologici, precum stresul. În acelaşi timp, specialiştii ne avertizează că, înainte să începem să luăm somnifere fără prescripţie, trebuie să identificăm dacă insomnia s-a instalat din cauze medicale sau psihologice, iar dacă nu putem dormi din cauză stresului, atunci există câteva metode rapide prin care ne putem relaxa şi vom putea dormi liniştiţi chiar şi 8-10 ore. Care este cea mai eficientă metodă prin care putem scăpa de insomnii? Specialiştii de la Asociaţia Română de Hipnoză folosesc, de câţiva ani, autohipnoza ca metodă foarte eficientă şi rapidă prin care putem scăpa de insomnii. Autohipnoza este extrem de simplă şi de eficientă în acelaşi timp, permiţându-ne atât să ne relaxăm profund cât şi să realizăm transformări mentale şi emoţionale. O tehnică foarte simplă, care ajută la un somn profund, este următoarea:

1. Cu minim 30 minute înainte de somn, nu mai utiliza telefonul, tableta, computerul sau televizorul;

2. Citeşte o carte la o lumină difuză, cum ar fi lumina veiozei;

3. Când vrei să dormi, închide ochii şi menţine atenţia asupra respiraţiei;

4. Pune vârful limbii pe gingia de sus, chiar deasupra dinţilor şi ţine acolo tot timpul exerciţiului;

5. Expiră complet pe gură şi scoate un uşor sunet când faci asta;

6. Închide gura şi inspiră uşor pe nas numărând până la patru;

7. Menţine respiraţie numărând până la şapte;

8. Expiră complet pe gură numărând până la 8 scoţând acelaşi sunet ca la prima expiraţie;

9. Repetă acest proces de patru ori;

În tot acest timp, trebuie să menţinem mintea şi atenţia relaxate, ca şi cum cu fiecare inspiraţie, aducem o senzaţie de moleşeală fizică şi mentală în trup şi minte, relaxându-te tot mai mult.

Autohipnoza este folosită, de asemenea, şi pentru modificarea greutăţii corporale, pentru a ne lăsa de fumat, pentru a creşte stima şi încrederea în sine, pentru a scăpa de atacuri de panică, anxietate, fobii sau stres, pentru a gestiona sau a controla durerile, pentru a ne îmbunătăţi viaţa sexuală sau sentimentală.