Testul pentru evaluarea prostatei. Orice bărbat cu vârsta peste 45 de ani ar trebui să îl facă!

3 andropauza jpg jpeg

Dac─â e┼čti b─ârbat ┼či ai peste 45 de ani, este cazul s─â monitorizezi s─ân─âtatea prostatei! Pentru c─â riscurile de a avea probleme cu prostata este mai mare dup─â aceast─â v├órst─â, f─â-┼úi ┼či tu acest test, pe care inclusiv medicii ├«l recomand─â.

2 picture1 jpg jpeg

Scorul total IPSS îl obţii prin totalizarea punctelor din fiecare întrebare a acestui chestionar. Separat, răspunde la întrebarea legată de calitatea vieţii.

R─éSPUNSURI:

Clasificare conform severităţii (conform Asociaţiei Americane de Urologie):

  • U┼čoar─â (gr. I): IPSS = 0-7; Calitatea vie┼úii = 0-2. Absen┼úa complica┼úiilor adenomului de prostat─â.
  • Medie (gr. II): IPSS = 8-19; Calitatea vie┼úii = 3-4. Eventual, prezen┼úa complica┼úiilor cronice ale adenomului de prostat─â; Pacientul cu IPSS > 7 sau calitatea vie┼úii > 2 este ├«ndreptat la urolog pentru evaluarea adenomului de prostat─â.
  • Grav─â (gr. III): IPSS = 20-35; Calitatea vie┼úii = 5-6. Prezen┼úa complica┼úiilor cronice ale adenomului de prostat─â. Eventual, prezen┼úa complica┼úiilor acute.

Dr. Victor Mirciulescu,

stanga
dreapta
2 picture1 jpg jpeg

medic primar urolog

Scorul IPSS face parte din toate ghidurile de diagnostic al adenomului de prostat─â, dar interpretarea sa nu este absolut─â, r─âspunsurile la ├«ntreb─ârile chestionarului av├ónd o variabilitate foarte mare de la un pacient la altul. De┼či orice pacient poate s─â completeze singur un asemenea chestionar este cel pu┼úin util ca interpretarea rezultatelor s─â fie f─âcut─â de un medic.

De remarcat c─â simptomatologia u┼čoar─â ┼či medie (moderat─â) nu impun, de cele mai multe ori o atitudine terapeutic─â. Cu toate acestea, sub acest scor se pot ascunde afec┼úiuni grave incipiente (cum ar fi cancerul de prostat─â), iar pentru excluderea acestuia este necesar─â efectuarea unui test PSA ┼či eventual un consult urologic. Simptomatologia sever─â necesit─â o atitudine terapeutic─â reprezentat─â de tratament medicamentos ori interven┼úie chirurgical─â.