Testul pentru evaluarea prostatei. Orice bărbat cu vârsta peste 45 de ani ar trebui să îl facă!

3 andropauza jpg jpeg

Dacă eşti bărbat şi ai peste 45 de ani, este cazul să monitorizezi sănătatea prostatei! Pentru că riscurile de a avea probleme cu prostata este mai mare după această vârstă, fă-ţi şi tu acest test, pe care inclusiv medicii îl recomandă.

2 picture1 jpg jpeg

Scorul total IPSS îl obţii prin totalizarea punctelor din fiecare întrebare a acestui chestionar. Separat, răspunde la întrebarea legată de calitatea vieţii.

RĂSPUNSURI:

Clasificare conform severităţii (conform Asociaţiei Americane de Urologie):

  • Uşoară (gr. I): IPSS = 0-7; Calitatea vieţii = 0-2. Absenţa complicaţiilor adenomului de prostată.
  • Medie (gr. II): IPSS = 8-19; Calitatea vieţii = 3-4. Eventual, prezenţa complicaţiilor cronice ale adenomului de prostată; Pacientul cu IPSS > 7 sau calitatea vieţii > 2 este îndreptat la urolog pentru evaluarea adenomului de prostată.
  • Gravă (gr. III): IPSS = 20-35; Calitatea vieţii = 5-6. Prezenţa complicaţiilor cronice ale adenomului de prostată. Eventual, prezenţa complicaţiilor acute.

Dr. Victor Mirciulescu,

medic primar urolog

Scorul IPSS face parte din toate ghidurile de diagnostic al adenomului de prostată, dar interpretarea sa nu este absolută, răspunsurile la întrebările chestionarului având o variabilitate foarte mare de la un pacient la altul. Deşi orice pacient poate să completeze singur un asemenea chestionar este cel puţin util ca interpretarea rezultatelor să fie făcută de un medic.

De remarcat că simptomatologia uşoară şi medie (moderată) nu impun, de cele mai multe ori o atitudine terapeutică. Cu toate acestea, sub acest scor se pot ascunde afecţiuni grave incipiente (cum ar fi cancerul de prostată), iar pentru excluderea acestuia este necesară efectuarea unui test PSA şi eventual un consult urologic. Simptomatologia severă necesită o atitudine terapeutică reprezentată de tratament medicamentos ori intervenţie chirurgicală.