Riscurile r─ânilor de col

1 2 jpg jpeg

Despre metodele de a depista existen┼úa r─ânilor de col, simptomele afec┼úiunii, dar ┼či despre importan┼úa controlului ginecolog anual, am stat de vorb─â cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate.

Efectuarea unui control ginecologic anual, de rutin─â, chiar ┼či ├«n lipsa unor simptome, este cea mai bun─â modalitate de a preveni agravarea unor boli. Rana pe col este una dintre bolile ce nu au simptome evidente, fapt pentru care punerea diagnosticului poate ├«nt├órzia. Afec┼úiunea apare cel mai frecvent la femeile cu v├órst─â fertil─â. Prezentarea la medic ├«n regim de urgen┼ú─â, c├ónd simptomele sunt evidente, este de multe ori tardiv─â, ne-a spus dr. Vythoulkas.

├Än evolu┼úia r─ânii de col este foarte important─â punerea diagnosticului ├«ntr-o faz─â incipient─â a bolii. Cauzele bolii sunt numeroase, de la infec┼úiile colului uterin ÔÇô infec┼úia cu HPV fiind cel mai des asociat─â - la folosirea exagerat─â a tampoanelor intravaginale, raporturi sexuale dure, traumatisme ├«n urma unei na┼čteri pe cale vaginal─â (normal─â) ori interven┼úii chirurgicale precum chiuretajul.

Cel mai frecvent simptom al r─ânii pe col este prezen┼úa s├ónger─ârilor ├«ntre menstrua┼úii, ├«n timpul sau dup─â contactul sexual ┼či pot fi neregulate sau abundente, apari┼úia durerilor la contact sexual, senza┼úia de presiune la nivelul pelvisului, infec┼úii urinare dese. Cu sau f─âr─â aceste simptome, afec┼úiunea poate fi descoperit─â ├«n timpul unui consult ginecologic, urmat apoi de efectuarea testului Babe┼č Papanicolau.

Infec┼úia cu HPV reprezint─â ├«ns─â principala cauz─â a r─ânilor pe col. Exist─â peste 100 de tipuri de HPV, iar cele mai periculoase sunt tulpinile 16 ┼či 18, asociate cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin.

Cele mai predispuse femei de a primi acest diagnostic sunt cele care ┼či-au ├«nceput via┼úa sexual─â devreme, cele care au mai mul┼úi parteneri, dar ┼či cele care au imunitate sc─âzut─â. Pentru c─â, ├«n mod normal, sistemul imunitar este capabil s─â elimine ┼či singur acest virus. C├ónd acesta ├«ns─â este sl─âbit, virusul poate duce la apari┼úia r─ânilor pe col (sau displaziei cervicale, cum mai este cunoscut─â).

Dac─â ├«n urma testului Babe┼č Papanicolau sunt descoperite leziuni suspecte, se recomand─â efectuarea unui examen colposcopic pentru a afla c├ót de avansat─â este leziunea ┼či, mai ales, care este cel mai potrivit tratament.

C├ónd leziunea este de grad sc─âzut, se recomand─â tratament pentru stimularea imunit─â┼úii, pentru a ajuta corpul s─â elimine singur virusul. Este necesar─â, fire┼čte, evolu┼úia bolii.

├Än cazul leziunilor avansate, se recomand─â cauterizarea r─ânilor sau excizia por┼úiunii de ┼úesut afectate pentru a preveni apari┼úia cancerului de col uterin. ├Än tot acest timp, o dat─â ce a fost depistat virusul HPV, este absolut necesar, a punctat dr. Vythoulkas, ca partenerul s─â urmeze ┼či el tratament corespunz─âtor, deoarece infec┼úiile se pot transmite pe cale sexual─â de mai multe ori.

2 jpg jpeg

Contact: 021.9607, Strada Justinian nr.3, sector 2, www.vythoulkas.ro