Avertiz─ârile speciali┼čtilor cu privire la hepatita C

1 2 jpg jpeg

Conform Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii (OMS), aproximativ 150 de milioane de persoane tr─âiesc la nivel mondial cu hepatit─â C, din care aproape 30% ajung s─â dezvolte ciroz─â sau cancer hepatic, dup─â 20 de ani de lupt─â cu boala. ├Än acest context, reprezentan┼úii OMS reitereaz─â apelul pentru elaborarea de strategii eficiente de screening, depistare, vaccinare ┼či tratare a afec┼úiunilor hepatice.

Av├ónd ├«n vedere cre┼čterea continu─â a num─ârului de cazuri de afec┼úiuni hepatice ├«n ┼úara noastr─â, precum ┼či impactul puternic negativ al acestei patologii asupra vie┼úii sociale ┼či economice, speciali┼čtii rom├óni sus┼úin ┼či sprijin─â recomand─ârile OMS privind preven┼úia ┼či controlul infec┼úiilor cu virusurile hepatitice.

ÔÇ×Infec┼úia cu virusul hepatitic C este adesea asimptomatic─â, ceea ce ├«ngreuneaz─â depistarea precoce a acestei afec┼úiuni. Astfel, se ├«nt├ómpl─â ca persoanele s─â tr─âiasc─â mult timp cu aceast─â infec┼úie f─âr─â s─â ┼čtie, iar afec┼úiunea s─â fie depistat─â de cele mai multe ori t├órziu, c├ónd deja se instaleaz─â complica┼úiile. Iat─â de ce este extrem de important ca rom├ónii s─â con┼čtientizeze importan┼úa test─ârii anuale, ca principala m─âsur─â de depistare din timp a infec┼úiilor cu virusurile hepatitice A, B, C ┼či D, dar ┼či ca m─âsur─â eficient─â de a preveni at├ót transmiterea virusului ├«n popula┼úie, c├ót ┼či instalarea complica┼úiilorÔÇŁ, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, pre┼čedintele Asocia┼úiei Rom├óne pentru Studiul Ficatului.

Pentru a ├«mbun─ât─â┼úi rata de depistare precoce a infec┼úiei cu virusul hepatitic C, Ministerul S─ân─ât─â┼úii a lansat s─âpt─âm├óna aceasta Programul na┼úional de screening pentru virusul hepatitic C, component─â a Programului ÔÇ×Ini┼úiative ├«n domeniul s─ân─ât─â┼úiiÔÇŁ. De asemenea, medicii fac apel la informarea continu─â a popula┼úiei cu privire la riscurile infec┼úiilor virale hepatice, importan┼úa vaccin─ârii ca singura m─âsur─â eficient─â de prevenire a infec┼úiilor cu virusurile haptitice A ┼či B, precum ┼či la adoptarea unor m─âsuri preventive ├«n cazul infec┼úiei cu virusul haptitic C, cum ar fi: sp─âlatul des pe m├óini, adoptarea unui stil de via┼ú─â s─ân─âtos, utilizarea acelor ┼či seringilor de unic─â folosin┼ú─â, precum ┼či evitarea saloanelor de ├«nfrumuse┼úare sau de tatuaj care nu prezint─â ├«ncredere.