Avertizările specialiştilor cu privire la hepatita C

1 2 jpg jpeg

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 150 de milioane de persoane trăiesc la nivel mondial cu hepatită C, din care aproape 30% ajung să dezvolte ciroză sau cancer hepatic, după 20 de ani de luptă cu boala. În acest context, reprezentanţii OMS reiterează apelul pentru elaborarea de strategii eficiente de screening, depistare, vaccinare şi tratare a afecţiunilor hepatice.

Având în vedere creşterea continuă a numărului de cazuri de afecţiuni hepatice în ţara noastră, precum şi impactul puternic negativ al acestei patologii asupra vieţii sociale şi economice, specialiştii români susţin şi sprijină recomandările OMS privind prevenţia şi controlul infecţiilor cu virusurile hepatitice.

„Infecţia cu virusul hepatitic C este adesea asimptomatică, ceea ce îngreunează depistarea precoce a acestei afecţiuni. Astfel, se întâmplă ca persoanele să trăiască mult timp cu această infecţie fără să ştie, iar afecţiunea să fie depistată de cele mai multe ori târziu, când deja se instalează complicaţiile. Iată de ce este extrem de important ca românii să conştientizeze importanţa testării anuale, ca principala măsură de depistare din timp a infecţiilor cu virusurile hepatitice A, B, C şi D, dar şi ca măsură eficientă de a preveni atât transmiterea virusului în populaţie, cât şi instalarea complicaţiilor”, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului.

Pentru a îmbunătăţi rata de depistare precoce a infecţiei cu virusul hepatitic C, Ministerul Sănătăţii a lansat săptămâna aceasta Programul naţional de screening pentru virusul hepatitic C, componentă a Programului „Iniţiative în domeniul sănătăţii”. De asemenea, medicii fac apel la informarea continuă a populaţiei cu privire la riscurile infecţiilor virale hepatice, importanţa vaccinării ca singura măsură eficientă de prevenire a infecţiilor cu virusurile haptitice A şi B, precum şi la adoptarea unor măsuri preventive în cazul infecţiei cu virusul haptitic C, cum ar fi: spălatul des pe mâini, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, utilizarea acelor şi seringilor de unică folosinţă, precum şi evitarea saloanelor de înfrumuseţare sau de tatuaj care nu prezintă încredere.